Представяне на книгата „Един живот като учител и не само. Усилията си заслужават, нали?” на автора Калоян Шишков пред читатели и идейни съмишленици в Гоце Делчев

сн. 1 Презентация на книгата %U201EЕдин живот като учител и не само. Усилията си заслужават, нали%U201D

Книгата на Калоян Шишков „Един живот като учител и не само. Усилията си заслужават, нали?” беше представена ден след Гергьовден, на 7 май от 17,30 часа в „Червената зала” на НЧ „Просвета – 1865г.” в Гоце Делчев, пред неврокопска, читателска аудитория. Авторът е главен учител по философия и история в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”- село Сатовча, с натрупан 38-годишен стаж в професията, но и новатор в съвместяването на теоретичната подготовка с персоналния подход към всеки ученик. На страниците й той споделя своя житейски опит, не само от класната стая, но и изцяло – в пълното му многообразие и ритъм, с всички победи и падения, вяра и разочарования, надежди и стремления, а любимата мисъл, която е попила страниците е: „По-добре да обичаме със строгост, отколкото да мамим с кротост”, на философа Августин Блажени. Книгата е автобиографична и практически насочена, което я прави полезна, както за начинаещи учители, така и за тези с натрупан педагогически опит, а и за по-широк кръг читатели, вълнуващи се от въпросите на възпитанието на децата в съвременното общество, от новите подходи в обучението – за изграждане на свободни и креативни личности.
На представянето присъстваха читалищни дейци, учители от Гоце Делчев, от село Сатовча и съседните общини, между които беше първата учителка на г-н Шишков – г-жа Таня Мавродиева, с дъщеря си – старши учител Мария Мавродиева, както и г-жа Ангелина Маркова – с деца от класа си от І ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Г. Делчев, психоложката Нели Ангушева, известният учител по биология – г-н Биларев от ПМГ „Яне Сандански” – отдавна пенсионер, и много отлични ученици от горен курс на обучение, родом от съседните села.
Водещи на срещата-разговор с автора Шишков бяха журналистката Маргарита Енчева и Галина Шекерова, които са редакторски екип на книгата. Те споделиха любопитни истории от творческата лаборатория на видния учител и поставиха акценти върху новите методи в теорията и практиката на обучение и възпитание, в съвременното българско училище. В създалата се задушевна атмосфера, авторът многократно се просълзи, отговаряйки на много лични въпроси, свързани с изпитанията, поставил му живота, но въпреки тях той е благодарен на съдбата си, която го свързва с добра и предана съпруга (на която всъщност е посветена и самата книга).
Калоян Шишков реши да представи книгата първо на 29 април т.г. в село Сатовча, в Общинския музей, пред настоящи и бивши ученици и колеги- учители, кметове, политици и oбщественици, а след това и в Гоце Делчев, с надеждата да заинтригува и привлече масовия тип читател. Като културно събитие, представянето й в Неврокопско съвпада по дата с откриването на ХVІ-тия Национален фестивал на детската книга в гр. Сливен, което носи символика и както се казва – да върви по вода и на местния ни автор!

Отзиви за книгата: Денка Николова, учител по български език и литература: „Възхитена съм от жанровото разнообразие на тази книга. Това на първо място за мен е автобиография, изключително искрена, откровена и силна, едно методическо ръководство не само за часовете по философия и история, а за всички предмети. Ние можем спокойно да използваме тази книга като наръчник за методите на образование и обучение на децата. Тя е откровена изповед на човека, на гражданина, на учителя Шишков, който разглежда и въпроси, които касаят социалния живот, не само в българското образование, но и въпроси, които касаят социалния живот на българите, в частност от нашия район. За мен беше изключително интересен онзи момент, в който г-н Шишков споделя проблемите на село Сатовча. Това е една история за извънкласните форми на дейност, история на „Клуба за ООН”, който прослави нашето училище и селото ни. Не зная, дали имате представа, колко много този клуб даде на нашите деца, защото аз съм вече 33 години учител в село Сатовча и наистина усетих промяна в самочувствието им, след създаването му, а заслугата е изцяло на г-н Шишков.”
Д-р Арбен Мименов – кмет на община Сатовча: „С г-н Шишков се познаваме повече от 15 години. Наблюдавал съм неговата инициатива, неговото творчество, неговото желание за работа. Да не ми се обидят другите учители, но действително имам наблюдения за всички училища – конкретно за нашите 4 гимназии. Рядко се срещат такива учители, които имат такова голямо желание да развиват извънкласни дейности и така да допринасят за развитието и самочувствието на децата. Това всичко става чрез практика, чрез общуване и чрез симулативни игри, дебати и т.н. Смисълът е ясен, принципът е ясен – вложени са изключително много труд и усилия. За мен, като кмет на община Сатовча, всяка дума казана или написана, всяко изречение казано или написано за доброто на всички нас на територията на нашата община, е изключително хубаво и важно. Тази книга за мен е голяма гордост, трябва да бъде гордост и за всички вас.”
Калоян Шишков е участник в 16 от общо 44-те проекти, спечелени от училището в Сатовча, автор е на две новаторски училищни помагала: „Нови модели на гражданското поведение в българското училище“ и ”Самостоятелна подготовка за матура по философия”. Той е „Учител на годината – 2001”, „Синдикалист на годината -2010“, семеен, с две деца и двама внуци, вечно в движение и близко до селската природа, която го зарежда с позитивно отношение към семейството и работата. Трудолюбив, ако не е в класната стая, то значи е някъде в полето, където сам произвежда екопродукция за трапезата. Често обича да се шегува с една стара история, свързва с известни неудачи през ученическите му години, когато любимата му учителка го посъветвала да стане готвач, а той след дългогодишно, всеотдайно и борбено учителстване заявява: „Ако бях станал готвач, щях да бъда най-добрия!”

Фанка Маркова

сн. 2 Калоян Шишков приема поздравленията на класната си г-жа Таня Мавродиева, на  77 години, от гр. Гоце Делчев

сн.3 Авторът, в компанията на редакторския екип - журналистката Маргарита Енчева и Галина Шекерова

сн. 4 Корица на книгата

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене