ВИДЕО: В село Ковачевица честваха 150 години от основаването на читалище „Светлина“

Родопското село наброява около 30 жители, постоянно живеещи тук. Изтъкнати личности с корени от родопското село преди години възстановиха дейността на читалището в селото, отдавна обявено за архитектурен резерват.

Председателят на читалищното настоятелство Ана Райкова разказа за 150-годишната забележителна история на читалище „Светлина“ в Ковачевица и делото на Никола Ковачевски, който пръв поема инициативата през 1865 година да се направи читалище, в която будните му съселяни силно го подкрепят.

Сред участниците в честването на читалищния юбилей бе и големият български писател Георги Данаилов, който от дълги години живее постоянно в Ковачевица и тук е написал по-голямата част от забележителните си произведения. Вместо приветствие към присъстващите, той прочете разказ, посветен на колоритната личност от Ковачевица – Йожката.

Специално за юбилея в Ковачевица бе и испанската художничка Алисия Санча, внучка на Людмил Стоянов.

„Погледът назад е израз на признание и уважение към тези, които с любов са градили историята и името на читалището, към онези, които са допринесли духовното ви огнище да поддържа жива искрата на познанието и творчеството“. Това се казва в поздравителния адрес на зам.-министъра на културата Боил Банов, който бе прочетен на тържественото събрание.

Празнуващите имаха възможност да се насладят на музикалните и рецитаторски изпълнения на няколко изключително талантливи деца, емоционално свързани с Ковачевица.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене