Резултатна образователна дейност

Юлия БАЙМАКОВА

Приключи поредната мобилност по проект ,,Next step of social life learning through English“ („Следваща стъпка на социален живот чрез английски език“) – Програма Еразъм+ КД 2, чийто координатор е Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – град Гоце Делчев. Този път страна домакин е била балтийската държава Литва. От 10-и до 17-и февруари тази година участниците в Проекта са имали работни срещи в училище „Фердинанд Рущиц“, село Рудамина, близо до столицата Вилнюс.
Периодът от спечелването на Проекта към края на 2016 година досега е бил наситен с много и разнообразни дейности. Проведените мобилности в Чехия, Турция и Испания са включвали посещения на уроци по различни предмети, извънкласни дейности, методически срещи, дискусии… Отговорностите на отделните страни са били профилирани още в началото на съвместната работа. Участниците от Чехия са поели ангажимента да представят обучението по английски език чрез извънкласни дейности, включително и чрез производство на керамични сувенири, предназначени за благотворителен търг. Турската страна е имала задача да предаде опита си в работата с деца със специални образователни потребности. От своя страна Испания се е ангажирала да докаже ползата от театъра в обучението по английски език, а България – предимствата на здравословното хранене. Освен това нашият екип е отговарял за съставяне на тестове за учениците и анкети за учителите, както и за обобщаване на постигнатите резултати.
Отговорностите на Литва по образователния проект са били свързани с темата: „Култура и национални традиции“, като акцентът отново е бил поставен върху обучението по английски език. Домакините са изнесли урок, включващ монолог на тема: „Доброволчеството“ и диалог, озаглавен „Как бихте организирали фестивали във вашия град, за да впечатлите гостите?“ Преподавателката по английски език в Първо основно училище – госпожа Надка Динева, е представила презентация за България и нейните забележителности, включваща изказвания на ученици от училището. Точно този запис е провокирал литовските осмокласници да дискутират въпросите, поставени от българските им връстници. Наблюдавани и обсъждани са били и уроци по руски език. Голям интерес е предизвикало също така заниманието на тема: „ Традиционни народни танци“, по време на което преподавателят Илия Динев и неговият турски колега са представили български и турски танци. Както обикновено, всички са били впечатлени и от приготвянето на национални ястия. Освен страната домакин, свои традиционни гозби са приготвили и участниците от Чехия и България. Преподавателките Василка Ванюшкина и Христина Попаркова са показали на ученици и учители, изкушени от кулинарни дейности, как се приготвят тутманик и сиренки. Последният ден от пребиваването в Литва е включвал методическа среща по въпроси, възникнали през седемте дни на мобилността. Гостите са били запознати с особеностите на литовската и полската образователна система, които имат много общи черти.
Резултатите от дейността по проекта са налице. Учителите придобиват нови умения като тези за екипна работа и своевременна адаптация към бързо променящата се училищна и социална среда. Приоритет е споделянето на иновации както в езиковото обучението, така и в областта на социалния живот, спорта и здравословното хранене. Добрите практики в урочните и в извънкласните дейности и постиженията в работата с деца, имащи специални образователни потребности, вече се използват от училищата партньори. Учителите придобиват международен опит, а учениците развиват ключови компетентности и подобряват езиковите си умения чрез активно участие в социални дейности. Проектът помага за споделяне на най-доброто от образователните системи на отделните страни.
Оценката, дадена от Националната агенция „Човешки ресурси“ след междинния доклад за работата по Проекта, е отлична. Сега остава заключителният етап да се извърши също така организирано и резултатно. От 21-и до 28-и април в град Гоце Делчев ще пребивават 15 учители от държавите партньори. Домакините от Първо основно училище ще се постараят да им покажат интересни уроци, извънкласни дейности и културни забележителности. Екипът от училището, пряко ангажиран с Проекта, ще подготви педагогически доклад за целия работен период. Амбициите на училищния колектив са да кандидатства за специален Знак за качество, който представлява сертификат за добре изпълнени дейности. Ще кандидатства и за получаване на квалификационни кредити, на базата на които по-късно ще бъде извършено национално оценяване.
Училище „Св. св. Кирил и Методий“ – град Гоце Делчев, е едно от трите български основни училища, спечелили проект по Програма „Еразъм +“. Сам по себе си този факт е твърде висока оценка, но амбициозният колектив не спира дотук. Той продължава да защитава името на своето иновативно училище.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене