Опасна болест плъзна в Югозапада!

„Завишена заболеваемост от Хепатит А в Кюстендил, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Само от началото на годината са регистрирани 13 болни в Кюстендил и 3 в Дупница. Все още не говорим за епидемия“, уточни д-р Динко Динев.

Има и диагностицирани няколко ученици от различни учебни заведения.  За 2017 г., болните от Хепатит са били 12, като 6 от тях са отчетени през декември.

“При хепатита има цикличност през 7-8 години и тук в Кюстендил последното повишение на заболеваемостта е от 2010 година. Това е болест на мръсните ръце и необходимо да се спазва лична хигиена.

„Болните през тази година са от различни квартали, няма до момента и установена пряка връзка по между им. Първите симптоми са пожълтяване на склерите на очите, урината потъмнява и затова първо тя се изследва, за да се установи заболяването”, коментира д-р Динев.

РЗИ-Кюстендил са предприели необходимите мерки за превенция. Изследват се ежеседмично всички водоизточницикато пробите към момента са чисти по микробиологични показатели.

struma.bg
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене