Ананиев поиска оставката на шефа на НЗОК

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на шефа на НЗОК Камен Плочев. Причината е, че Плочев не е съгласувал с него искане за 200 милиона лева повече, които да покрият дълга на Здравната каса.

Според БГНЕС министърът е поискал преди няколко дни оставката заради писмо, което Плочев е изпратил до председателя на парламента с копие до парламентарните групи и в което той твърди, че има прогресираща тенденция към нарастване на задълженията на България към други държави-членки на ЕС за предоставени на български осигурени лица обезщетения в натура за здравни услуги зад граница.

Тези задължения, пише в писмото си Плочев, са на стойност към началото на 2018 г. от 271 247 500 лв. и представляват задължения на НЗОК към чужди здравни фондове. Към 31 януари 2018 просрочените задължения на НЗОК възлизат на 133 571 232 лева, а към 31.12. 2018 г. техният размер се очаква да бъде 207 273 030 лева. Поради тази причина Плочев е поискал да бъде актуализиран бюджетът на НЗОК и да се предвидят целеви субсидии от държавния бюджет за изпълнение на тези задължения, като изчисления от него необходим допълнителен ресурс за заплащане на исковете със срокове на плащане преди 1 януари 2019 г. възлиза на 140 млн. лева.

По думите на здравния министър, Плочев е обещал да си подаде оставката, тъй като министърът го е упрекнал в лъжа. Според Ананиев твърди, че в началото Плочев е отричал да е писал това писмо, а след това е казал, че е възможно да го е подписал без да разбере за какво става дума. До момента обаче оставка няма. Друг упрек на министъра към Плочев е, че той не е уведомил за това писмо Надзорния съвет на НЗОК и самия министър.

/actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене