Късметът съществува и ето как да го привлечем!

Ако смятате, че късметът е въпрос на случайност и няма нищо общо със собствената ви воля и избор, време е да промените мнението си. Не, не говорим за суеверия. Британският психолог Ричард Уайзман, е изучавал явлението „късмет“ и е доказал, че можем действително да му повлияем.

За повечето хора късметът е нещо внезапно и неочаквано, което не се поддава на определение. Нещо, в което просто вярваш или не вярваш. Но проучванията на Ричард Уайзман показват, че късметът следва особени модели, които имат са свързани с нашето поведение, начин на живот и мислене. Уайзман доказва, че хората не се раждат късметлии или „каръци“.

Според неговия изследователски труд „Факторът късмет“, щастливият случай далеч не е магия, а е свързан с нашето отношение. „Късметлиите“ са по-отворени към света, усмихнати и непринудени, докато бедните неудачници затъват в безпокойството си, изглеждат напрегнати и се чувстват нещастни. Всичко това се отразява на решенията, които двете групи хора правят, на възможностите, от които се възползват, и на това дали късметът им се усмихва често. Нека видим какви са съветите на Уайзман, които могат да помогнат на човек да премине от едната група в другата.

1. Разширете възможностите.

Всички познаваме хора, които постоянно се оплакват, че получават по-малко възможности – независимо дали в работата или в личния живот. Основният проблем е техният страх от поемане на рискове, което ги кара да пропускат възможностите. Прекаленото съсредоточаване върху това, което имаме (или не) в живота отвлича вниманието ни от търсенето, опитването и създаването на нови неща.  Какво да правим? Дръжте очите и ума си отворени. Не чакайте нещата да се случват. Бъдете господари на живота си и не се страхувайте от неизвестното.

2. Слушайте интуицията си. 

Умението да се разбираш добре с подсъзнанието си също има общо с късмета. Късметлиите се вслушват в сигналите, които тялото и ума им изпращат и се научават да ги разчитат правилно. „Каръците“ са твърде напрегнати, за да обърнат внимание на вътрешния си глас и се страхуват да разчитат на интуицията си. Какво да правим? Изчистете ума си от обичайните съмнения и напрежения и опитайте да се сприятелите с вътрешния си глас. Един от начините е да започнете да медитирате.

3. Очаквайте да имате късмет.

„Късметът е да вярваш, че си късметлия“. Това отношение помага на повечето хора да да запазят положителна и оптимистична нагласа, без значение от обстоятелствата. Може да прозвучи като самозаблуда – в света се случват толкова много лоши неща и никой не може да бъде 100% щастлив. Донякъде това е вярно. Но след като не можеш да бъдеш сигурен, че няма да имаш късмет, защо не си позволиш добри очаквания? Освен това, положителната нагласа помага да се справяме с неуспехите и да не се отказваме. Какво да правим? Вместо да губите енергия, очаквайки да се случи нещо лошо, използвайте я по по-положителен начин.

4. Превърнете лошия късмет в добър.

Забравили сте си чадъра си у дома в дъждовен ден? Това е идеалният момент да пуснете романтичната музика и да се почувствате заедно с природата! Скъсали сте дреха? Може би е време да подновите гардероба си или да проявите творчество, като я поправите по интересен начин. Така мислят щастливите хора. Вярата в късмета не е достатъчна за тях – те просто нямат нагласата да виждат проблеми във всекидневните предизвикателства. Те играят ръката, която им е раздадена, и не се оплакват. И все пак не можем да контролираме всичко. Много щастливи хора вярват, че късметът не е нещо, което се „привлича“, но можем да увеличим шансовете си, като дадем възможност на щастливата случайност да ни се претече на помощ. Ето някои от техниките, които използват тези хора: Променят всекидневните си навици, като често избират различен път, за да стигнат до същото място, хранят се на различни места, търсят нови и нови начини да правят познатите неща.  Запознават се с нови хора в най-различни среди и обстоятелства. Захващат се с нови и необичайни задачи. Всички тези неща разширяват границите на обикновения живот и дават повече пространство за нови възможности.

/blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене