Лавинната опасност у нас остава висока

Лавинната опасност остава много висока в четвъртък. За това предупредиха планински спасители от Банско.

Станчо Станчев и Петър Чолев дадоха и полезни съвети за скиори, сноубордисти и туристи, които ходят в планините през зимата.

„Добре е всеки, който мисли да кара ски или сноуборд извън пистите, да има специална лавинна раница, която може да го задържи над преспите, ако бъде застигнат от лавина”, обясниха спасителите пред Нова телевизия.

 Според тях фрийрайдърите трябва да знаят как да окажат помощ на изпаднал в беда, тъй като спасителите често не могат да реагират достатъчно бързо в критични ситуации – особено, ако те са се развили в трудно достъпен район.

Припомняме, че вчера спасителите проведоха две спасителни операции на ски курорта, като и в двата случаи ставаше дума за сноубордисти, каращи извън ски-зоната.

Първо бе спасен 27-годишне сноубордист от Казанлък. Той е карал извън ски зоната, в един от улеите, когато снегът се е подсекъл, паднала е лавина, която го е затрупала. За няколко минусти дежурните спасители стигнали до мястото на инцидента, те са забелязали сноуборда, който бил над снега, извадили са сноубордиста в безсъзнание. Успели са да го реанимира и да го предадат жив на медицинския екип. Животът му е извън опасност. За щастие младежът се е отървал само с охлузвания и натъртвания.

По късно планинските спасители откриха и изгубил се в планината над Банско израелски сноубордист. Двама израелци излезли да карат сноуборд извън ски-зоната по необработени терени. Единият загубил ориентация, но за щастие приятелят му стигнал обратно до пистите и подал сигнал. 23-годишният израелец бе открит в добро физическо състояние, но много уплашен.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене