Фекални води се изливат в две реки в Банско, общината готви реконструкция на ВиК

Фекални отпадъчни води се изливат в р. Глазне и р. Коневица в Банско. Това е установила проверка на Регионалната инспекция по околно среда и води в Благоевград през март. В РИОСВ са получени сигнали, а проверка на място е направена в присъствието на представители на Община Банско и „ВиК“ ЕООД – Благоевград.

При проверката е установено, че на изход от отливен канал на дъждопреливно съоръжение, в р. Глазне се заустват непречистени отпадъчни води. В дъждопреливника постъпва смесен поток отпадъчни води. След съоръжението
отпадъчните води се отвеждат към Пречиствателна станция за отпадни води. По трасето на новоизградения клон е монтиран спирателен кран, който към момента на проверката е напълно отворен и през него се отвеждат отпадъчни води. В съществуващата битова канализация са включени дъждовни и битови клонове, изградени от водния цикъл на гр. Банско, която не може да поеме цялото количество смесен поток отпадъчни води, особено през натоварения зимен сезон (м. декември – м. април) и се получава отливане през дъждопреливния канал в р. Глазне.

От Община Банско са в процес на реализация проекти за реконструкция на канализационната и водопроводна мрежа. Новоизградените канализационни клонове по улиците ще бъдат включени към разделната
канализационна мрежа от водния цикъл на гр. Банско.

За нерегламентираното заустване е съставен акт на Община Банско. Другият сигнал е за нерегламентирано изливане на отпадъчни води и замърсяване на р. Коневица, местност Кринец и е извършена съвместна проверка от РИОСВ – Благоевград и БДЗБР в присъствието на представители на подателя на сигнала, Община Банско и „ВиК“ ЕООД – Благоевград. При проверката е установено, че на изход от бетонов канал на ляв бряг на р. Коневица се зауства дъждовен клон, изграден по ул. „Найден Геров“, който се зауства в реката. Изградената битова канализация по ул. „Найден Геров“ продължава по ул. „Солун“, която отвежда битовите отпадъчни води до ПСОВ – Банско.

По трасето на изградената разделна канализация (битова и дъждовна) в източна курортна зона „Св. Иван“, е допуснато смесване (нерегламентирано включване на битови отпадъчни води в дъждовната канализация) и в точката на заустване на дъждовния клон в р. Коневица се изливат видимо непречистени, с характерен мирис и цвят на битови отпадъчни води.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене