Мъж от Кочан насилвал слабоумни, отива на съд

Image_4062208_126“Нито съм убивал някого, нито съм изнасилвал. Натопиха ме хора от нашето село”, казва 52-годишният Дафин Незиров от с. Кочан, община Сатовча.

Срещу него се водят 2 дела. Едното е в окръжния съд в Благоевград за убийството на 38-годишния му съселянин Али Шерифов. Другото е в районния съд в Гоце Делчев за изнасилване на 4-ма мъже от селото.

Дафин попада в полезрението на криминалистите, след като на 16 октомври 2012 г. край къща в Кочан близо до джамията е намерен пребит до смърт сиракът Али. Арестуват го, но по-късно съдът го пуска под гаранция от 12 000 лв.

“Между Али и Дафин е имало конфликт, тлеещ от година. Двамата са имали сексуална връзка, за която Али разказвал на хора от селото. Мотивът на Дафин да го убие бил отмъщение, че жертвата разказвала на всеослушание за отношенията им”, твърди прокурор Екатерина Даракчиева в обвинителния акт.

Съдебномедицинската експертиза e категорична, че Али е починал от тежка коремна и гръдна травма, счупвания на 4 ребра, разкъсвания на далака, задстомашната жлеза, белия и черния дроб, довели до остра кръвозагуба. По шията има следи от душене.

Бил е с 3,8 промила алкохол в кръвта. Нараняванията може да са получени от силни удари, но не и от падане, категоричен e съдебният лекар, направил аутопсията.

На 15 октомври от 18 ч. до полунощ Дафин посетил няколко заведения. През това време Али седял в друга кръчма. Собственикът  Дамян Искренов разказа, че Али прекарвал почти всяка вечер в неговото заведение.

“Бях му отделил място до вратата, защото беше нечистоплътен, и той седеше винаги там, за да е на топло. Други клиенти го черпеха по някоя ракия. Не беше агресивен, напротив – тих, кротък, мълчалив. Около година преди да бъде убит, сподели с мен и още няколко човека, че е имал сексуални контакти с Дафин. Цялото село знаеше, но всички си мълчаха от страх да не бъдат пребити – Дафин е буен, когато се напие”, каза в съда Дамян Искренов, първи братовчед на подсъдимия Незиров.

Кръчмарят разказа и за случай, в който Незиров пред всички клиенти извикал Али с думите: “Ела в тоалетната, ще те е…” Тогава никой не се намесил. Два пъти Дафин биел Али пред вратата на ресторанта.

“След втория побой забраних на братовчед ми да стъпва в заведението. Съветвах Али да се оплаче в полицията, но той се страхуваше. Каза ми, че по-добре да се обеси”, допълни Искренов. Той често вечер придружавал Али до дома му, за да не бъде нападнат от Дафин.
В нощта на 15 октомври Али си тръгнал от кръчмата малко преди полунощ. Според обвинението той бил настигнат на площада от Дафин, повален на земята, пребит и след това завлечен до ограда на къща.

Това станало близо до дома на семейство Спахиеви. Около полунощ те се събудили от някакъв шум, станали и излезли навън. Видели Али на земята, облян в кръв и безжизнен. Обадили се на тел. 112.

В хода на разпитите на хора от селото 4-ма от тях признали, че Дафин ги е изнасилвал преди време. Заради техните показания прокуратурата повдигна ново обвинение срещу Незиров, делото се води в Гоце Делчев. Оказа се обаче, че нито един от тях не е сигнализирал веднага на органите на реда, нямат и медицинско свидетелство. Хората си мълчали от страх и срам.

Според съдебнопсихиатричните експертизи някои от 4-мата имат различни психологични проблеми или лека форма на дебилност и алкохолна зависимост, но това не ги прави невменяеми и са годни да участват в съдебния процес. Въпреки това пострадалите често давали объркващи и противоречащи данни.

“Дафин е лош човек. Един ден пасях овцете край селото. Той дойде уж да ме води да цепя дърва, но ме събори на земята и ме изнасили”, каза Ислям Кеналиев. Мъжът се страхувал, че Дафин може да го пребие, но въпреки това се решил да свидетелства.
“Имам 2 деца, страх ме е носа да си покажа навън, защото той е на свобода”, допълни Ислям.

Друг пострадал обаче промени показанията си. Като свидетел на делото за убийството Ахмед Мутиев каза, че е пил заедно с Али в онази вечер до 19 ч. “После си тръгнах. Бях много пиян и нищо не помня. С Али бяхме близки, никога не ми е казвал, че има проблеми с Дафин. Аз също не съм имал с него проблеми. Само веднъж се напих и ударих баща му, а после той ме наби”, каза Ахмед.

Наложи се в залата да бъдат прочетени показанията му, дадени пред съдия. “Страхувам се от Дафин, защото знам, че бие и изнасилва. Всички бягат от него. Случи ми се и лично. Един ден ме качи в колата си, уж да ме води да цепя дърва. Закара ме извън селото. Съблече ме гол и ми каза да се държа за един орех. Уж щеше да е за малко, а продължи да ме е.. един час”, обяснил тогава Ахмед.

На въпрос на съдия Атанас Маскръчки кои от показанията му са верни, видимо обърканият мъж каза, че преди е излъгал за изнасилването.

“Ченгетата ме накараха да го кажа”, обясни Ахмед и посочи името на полицая, който уж го карал да излъже. “Виждате какви свидетели се ползват срещу мен! Този Ахмед дори не помни, че баща ми е починал преди 8 г.”, разгневи се обвиняемият.

Според комплексната психиатрична и психологична експертиза при Незиров
няма данни за отклонения в сексуалното му поведение от нормално приетите. Той дори имал много висок коефициент на интелигентност – 121. В същото време имал високи показатели на скалата на лъжата, което експертите си обясняват със защитната му позиция.

На тестовите въпроси отговарял така, както смятал, че е прието в обществото, и искал да се представи в добра светлина. Имал склонност към отмъстителност, изблик на гняв, водещ към насилие след употреба на алкохол.

“И двете дела срещу мен са постановка. Атаката идва от 5-има, от които двама са братя. Тази групичка в селото я наричат заверата на плъховете. Единият урежда македонско гражданство на младежи. Взима от родителите им по 3000 евро за паспорт. Така децата влизат лесно в елитни вузове като чужди граждани и плащат по-ниска такса. Публично съм казвал в Кочан за това и те се заричаха, че ще ми отмъстят”, смята Незиров.

Категоричен е, че враговете му в селото използвали други хора, за да го натопят. “Владеят перфектно прийомите на калабрийските и сицилианските братства, тикайки напред други хора – алкохолици и с психични проблеми, които да свидетелстват срещу мен. Искат да ме съсипят”, смята обвиняемият.

Този месец е поредното заседание на окръжния съд в Благоевград по делото за убийството. Очаква се то да е последно и да има присъда. Делото за изнасилванията в районния съд в Гоце Делчев продължава.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене