СПИН в Югозапада

Само за седмица в Кюстендилска област регистрираха два случая на СПИН/ХИВ, това показват данните на инспекторите на Регионалната здравна инспекция.

„Категорично ни е забранено да огласяваме каквито и да било данни. Изследванията са анонимни, не можем да кажем дали се отнася за мъж или жена, да не говорим пък за тяхната възраст или професия“, категорични са представителите на звеното.

Цифрата обаче е достатъчно красноречива, тъй като през цялата 2017 година броят на болните от СПИН в областта е бил 3-ма, от които един в Кюстендил и двама в Дупница. „Няма нищо срамно човек да отида да се изследва. Даже е задължително да се направи от хората, които са отговорни за своето здраве и това на своите партньори в активна сексуална възраст. Трябва човек да следи състоянието си. Вирусът СПИН не дава оплаквания в началния период на заразяването, но колкото по-рано се открие, толкова по-добре за партньорите“, коментираха от РЗИ.

От инспекцията правят два вида изследвания за СПИН/ХИВ. Едното, което е анонимно и безплатно, става от 5 до 10 минути, и то пред самия човек. Такива се правят по време на различните кампании. Другото изследване е при лабораторни условия с взимане на венозна кръв, то продължава по-дълго, издава се и документ.
„Точната бройка обаче няма как да бъде проследена, тъй като регистрираните случаи на СПИН/ХИВ са хванати по повод заболявания, когато хората са дошли в РЗИ да се изследват. Ако се направи изследване на повече хора, може и да са повече“, добавят от здравната инспекция.

РЗИ отчита и още 23 случая на заразни заболявания в областта. От тях най-много са случаите на ентероколити – 11, и по 4 на варицела и туберкулоза. Констатирани са и два на скарлатина. Не са регистрирани епидемични взривове от заразни болести. Седмичната заболяемост от грип и ОРЗ намалява до 159,78 на десет хиляди души, спрямо 196,66 през предходната седмица.

ГЕРГАНА ИВАНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене