Куркума – най-мощната билка на планетата

В продължение на векове, освен в кулинарията, куркумата е била използвана и в традиционната медицина поради силните си ползи за здравето.

Тази билка се бори с инфекции, намалява възпалението и третира храносмилателни проблеми. Днес много хора осъзнават нейната сила и ефективност при лечение на различни здравни проблеми.

Намалява възпалението – Според изследванията куркумата е отличен противовъзпалителен лек с мощни свойства, най-доброто от които е куркуминът.

Проучванията показват, че куркуминът може да има дори по-добри ефекти от фармацевтичните лекарства, когато става въпрос за лечение на хронични заболявания.

Намалява на риска от рак – Изследователите от Американското онкологично дружество твърдят, че куркуминът може да действа в няколко важни молекулярни пътища, да спира развитието на рака, разпространението и растежа на тумора.

Например, той е изключително полезен в случай на лимфом, левкемия, както и рак на гърдата, стомашно-чревни ракови заболявания, рак на яйчника, рак на белия дроб, меланом и цял списък от други животозастрашаващи състояния.

Помага за храносмилането и облекчава свързани с храносмилането нарушения – Куркумата съдържа мощни противовъзпалителни свойства, които намаляват симптомите на храносмилателни нарушения.

В проучване, проведено от Университета в Мериленд, е доказано, че куркумата третира улцерозен колит и лошо храносмилане. Според резултатите куркуминът, който се намира в билката, стимулира производството на жлъчния мехур, като по този начин подобрява храносмилането.

Стимулира мозъка – Според експертите, куркуминът подобрява мозъчния капацитет.

Освен това той предотвратява невродегенеративните проблеми, включително деменцията и болестта на Алцхаймер. Доказано, че има голяма връзка между куркуминът и засиленото познание.

Подобрява здравето на сърцето – Изследване, проведено от Университета в Мериленд, посочва, че куркумата е полезна за здравето на сърцето, тъй като премахва натрупването на плака. Всъщност натрупването на плака в артериите предизвиква сърдечен удар.

Куркуминът може да намали нивата на лошия холестерол (LDL) и в същото време да предотврати образуването на кръвни съсиреци.

Облекчава симптомите на артрита – Благодарение на мощните си противовъзпалителни свойства, куркумата облекчава симптомите на артрита. Освен това, куркумата показва по-добри резултати от много други фармацевтични алтернативи.

Според експерти пациентите, страдащи от ревматоиден артрит, които добавят куркумин в храненето, облекчават заболяването.

/Zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене