54-годишен турист почина на Дамга в Рила, лекар час отказвал да констатира смъртта

54-годишен турист почина в района на връх Дамга в Рила планина вчера. Инцидентът е станал в следобедните часове в събота, когато група туристи обикаляла района. По все още неизвестни причини на 54-годишният мъж внезапно му прилошало и се свлякъл на земята.

Мъже от групата се опитали да му окажат първа помощ, правили му сърдечен масаж, изкуствено дишане, но без резултат. Мъжът издъхнал. Веднага след случилото се туристите успели да подадат сигнал до Планинската спасителна служба в Дупница. Общо 7 смели мъже потеглили от Дупница през тежкия преход. По пътя си те виждат групата туристи, които изоставили трупа на починалия мъж. Обяснили, че не можели повече да чакат, тъй като рискували да премръзнат от студ. С много уговорки, планинските спасители успели да накарат част от мъжете да се върнат, за да им помогнат да свалят трупа на починалия турист. „Туристите бяха сборна група от страната. След случилото се, те решили да изоставят трупа ей така на пътеката, без да е покрит, без нищо. Представете си някой друг да е минал по това време. Какво ще си каже? Срещнахме мъжете в района на 7-то езеро. Казаха, че им било студено, духало вятър и това е. Успях да поговоря с тях и трима се върнаха, за да ни помогнат“, обясни завеждащият Планинска спасителна служба – Дупница и участник в акцията, Божидар Джокин.

„Със сигурност това е втората най-тежка акция през тази година за планинските спасители. Теренът е изключително труден, с голям наклон и заледен. Там температурата достига до -7 градуса. Можете да си представите колко трудно е било транспортирането на тялото на мъжа. Разстоянието до хижата на Седемте езера е повече от 3 часа, представете си, че тези хора са снабдени и с тежко оборудване и планинска количка, като само тя тежи около 40 кг.“, обясниха планинари.

Нелепо:

Сред трудностите, с които се сблъскали планинските спасители след достигането до линейката, бил отказът на екипа да транспортира тялото на починалия мъж. „Представете си в какво състояние бяхме всички и колко изморени. Дежурният лекар, който дойде от Сапарева баня беше страшно арогантен. Не пожела да качи трупа, чакахме го един час, за да реши да установи смъртта. След много разправии ни се наложи ние с Уазката да транспортираме човека до Сапарева баня, където ни чакаше траурен агент. За първи път попадаме на подобно отношение от страна на лекар“, коментира пред наш екип Джокин.

Акцията на планинските спасители е продължила около 8 часа, като те са успели да се приберат по домовете си чак към 1 часа в неделя.

Най-вероятно причината за смъртта на 54-годишният турист, който е от Смолян, е инфаркт.

От началото на годината това е 25 акция на ангелите от планината. Благодарение на смелите доброволци от ПСС – Дупница са спасени десетки човешки животи.

Само преди 10 дни друг 66-годишен турист почина в района на Седемте рилски езера. Тогава мъжът получи инфаркт пред очите на съпругата си.

 

/монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене