Районният съд в Гоце Делчев призна за виновен Боян Филипов Хаджиев от село Садово, общ. Хаджидимово, като го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказание – глоба от 1000 лева.

Съда в Гоце Делчев

Наказанието на Хаджиев е заради това, че на 29 октомври 2012 г. в гръцкото село Дръпни до град Нигрита, без да е сключил граждански брак, е заживял на съпружески начала с ненавършилата 16-годишна възраст А.А.Г. от Благоевград.

Жалбата в съда е подадена от родителите на непълнолетното момиче, което е родило и дете от връзката си с Боян Хаджиев.

От събраните по делото доказателства съдебният състав, председателстван от Валентин Божинов, е установил, че родената през 1997 г. девойка през 2012 г. е била ученичка във Второ ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград.

Същата година бащата й отишъл да работи в Гърция, като се установил в село Дръпни. Тъй като на непълнолетната му дъщеря не й се учело, тя го помолила да я вземе при него. Бащата се съгласил и в края на септември 2012 г. тя отишло при него в Гърция. Там започнала работа, като помагала на баща си в брането на маслини.

В същата бригада работел и Боян Хаджиев. Именно там двамата млади се запознали, след което започнали да общуват и да се срещат често. Първоначално криели връзката си, но по-късно момичето признало на баща си и двамата заживели заедно в отделна стая в гръцкото село като съпрузи.

Два месеца по-късно момичето, което тогава било едва 15-годишно, забременяло – обстоятелство, с което според твърденията на бащата Боян Хаджиев бил наясно. Девойката родила преди да навърши 16 години.

В своя защита обвиняемият Боян Хаджиев, който е пълнолетен, заявил в съда, че не е знаел истинската възраст на момичето, тъй като то било добре развито за възрастта си.

Според родителите на момичето пък имало договорка между тях и младите и се е чакало дъщеря им да навърши 16 години, за да се омъжи за Хаджиев, с което те доказват, че младежът е знаел възрастта на девойката, родила от него дете.

„Българският Наказателен кодекс (НК) позволява освобождаването на дадено лице от наказателна отговорност, макар то да е извършило престъпление. Правилата по станалия особено популярен и много често използван през последните години чл. 78 „а“ дават възможност по предложение на прокурор, но с решение задължително на съд, замяната на наказателната с административна отговорност, състояща се само в налагането на глоба. След тази замяна съответното лице се счита за неосъждано и неговото свидетелство за съдимост остава чисто”, коментираха въпросния член, по който е осъден Боян Хаджиев заради връзката си с малолетното момиче.

Каква е съдбата на новороденото момиченце от въпросната връзка и дали Боян Хаджиев след наложеното му наказание ще признае детето и ще сключи брак с майката засега е неясно.

Решението на съда може да се обжалва или протестира пред Окръжния съд в Благоевград в 15-дневен срок  от деня на произнасянето на съда.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене