Противораковата диета на д-р Моерман

За съжаление в целия свят расте броят на болните с онкологични заболявания. Този огромен проблем е актуален както никога досега. Световната общественост, учени, изследователи, медици непрекъснато работят в тази посока. Разработват се различни методи за профилактика и лечение на онкологичните заболявания. На практика вече се прилагат както медицински методики, така и нетрадиционни методи за лечение на това най-коварно заболяване.

Към днешна дата противораковата диета на д-р Моерман се счита за една от най-популярните и действени системи за начин на хранене.

През далечната 1940 г. слабо известният тогава холандски учен Корнелиус Моерман дълго време се занимавал с изучаването на причините за възникването и развитието на злокачествените новообразувания. През целия си дълъг живот (96 години) той се борил за оцеляването на хора, страдащи от онкологични заболявания. Успял да спаси стотици раково болни. Изследвайки метода, който използвал д-р Моерман, станало ясно, че от 150 болни с онкологични патологии 115 били излекувани напълно.

В началото диетата на д-р Моерман не била признавана от медицинските кръгове и дори била подлагана на критика. Те изтъквали като аргумент, че този метод за профилактика и лечение на рака е прекалено прост и примитивен, за да има някакъв съществен ефект.

В същото време д-р Моерман упорито работел, изцелявайки дори най-безнадеждно болните, които вече били отписани от медицината. В края на краищата, макар и късно, той все пак успял да получи заслужено признание от обществото. Чак в края на 1987 г. Министерството на здравеопазването на Холандия официално признало и утвърдило противораковата диета на д-р Моерман като един от методите за профилактика и лечение на злокачествени новообразувания. Известният учен и два пъти лауреат на Нобелова награда д-р Лайнъс Полинг също много активно подкрепял диетата на Моерман като една от уникалните методики за лечение на рака.

В какво се заключава този метод?

След като излекувал тежко болен с напреднал стадий на рак на стомаха, докторът се въодушевил от успехите си и продължил своите изследвания, в резултат на които достигнал до следните изводи:

Сам по себе си злокачественият тумор не е болест, а само симптом на заболяване, поразяващо системно организма.

Образуването на раковите клетки се случва заради нарушена обмяна на веществата, възникваща вследствие нерационално хранене.

Укрепването на имунитета и подобряването на храносмилателната система помагат за борбата с новообразуванията. Механизмът е простичък: при балансирана киселинна среда в организма раковите клетки не са способни да се размножават. Затова те се капсулират и се разрушават напълно. А здравите клетки получават достатъчно количество полезни вещества, в резултат на което не се израждат в злокачествени.

Всичко това идва да покаже, че правилното хранене е залог за здравето на човека. Диетата на д-р Моерман на първо място е насочена към укрепване на имунната система на човешкия организъм и подобряване обмяната на веществата. А това е възможно при редовна употреба на натурални продукти в достатъчно голямо количество:

Зърнени продукти.

Натурални сокове.

Зеленчуци.

Плодове.

Различни витаминни и минерални хранителни добавки.

Менюто за болни с онкозаболявания може да се изготви по следния начин:

Първата закуска се състои от прясно изцеден сок от един-два портокала или един лимон. Бутерброд с масло и сирене, може и кашкавал. Пълнозърнест хляб.

Вторият вариант на закуската може да се състои от овесена каша с плодове, плюс зелен чай. Кашата трябва да се приготви с обезмаслено мляко.

Втората закуска се състои от смес на цвеклов и ябълков сок и различни плодове.

На обяд се полага обезмаслено мляко с разбити в него 2 яйчени жълтъка, мътеница (подобна на айряна напитка, типична за България) и една чаша сок от грейпфрут, както и крекери от пълнозърнесто брашно.

Вечерята се състои от грахова супа, пълнозърнест хляб, плодове, зеленчуци, мътеница и биойогурт, съдържащ само млечна киселина.

За късна вечеря може да послужи мътеница с лимонов сок, а през нощта болният може да изпива по чаша топло обезмаслено мляко.

Използвайки диетата на д-р Моерман, трябва да се има предвид, че има хранителни продукти, които се препоръчват, но има и такива, от които трябва да се откажете.

Тази диета предполага в големи количества да се използват следните продукти:

Зеленчуци. Трябва да се употребяват в суров, пресен вид или да се готвят на пара. Към тях се отнасят: картофи, зеле (в т.ч. и кисело зеле), магданоз, зелен грах на шушулки и др.
Всякакви плодове.
Пресни зеленчукови и натурални плодови сокове: от цвекло, моркови, лимони, ябълки, портокали и др.
Зърнени продукти: пшенични, ечемичени и овесени трици, пшенични и царевични кълнове; нешлифован ориз, макарони и пълнозърнест хляб.
Кисело-млечни и млечни продукти: сирене, обезмаслено прясно домашно сирене, айрян, кисело мляко, йогурт, суроватка (цвик), обезмаслена сметана, извара.
Зехтин.
Билкови чайове.
Мед.
Морска сол.
Яйчени жълтъци.

Продукти, които не се препоръчват при диетата на д-р Моерман:

Бобови.

От плодовете: сладки сортове грозде, смокини и фурми.

От зърнените: бял хляб и всички продукти, приготвени от фино пшенично брашно.

Месо и различни животински мазнини, както и бульони от кокошка и месо.

Гъби и бульони от тях.

Риба и морски дарове (мекотели).

Рафинирана захар.

От млечните продукти: маргарин, пълномаслено мляко, мазни сортове сирене и кашкавал.

Яйчен белтък.

Рафинирано растително масло.

Не използвайте консерванти и различни оцветители.

Готварска сол.

Алкохол, силен чай и кафе.

На болните, придържащи се към диетата на д-р Моерман, категорично се забранява тютюнопушенето.

Препоръчват се следните витамини:

Витамин А – сутрин по 50 000 МЕ;

Витамин С – 5 пъти на ден по 250 мг;

Витамин Е – 5 пъти на ден по 80 МЕ;

Витамини от групата В: В1 В2 и РР – по 50-100 мг; В6 – от 20 до 50 мг; В9 плюс биотин – по 5 мкг; В12 – 20 мкг;

Минерални вещества:

Лимонена киселина – 10-15 грама се разтварят в 300 мл преварена вода и се изпива по 1 супена лъжица 3 пъти на ден;

Изчистена сяра на прах – 500 мг се смесва с масло и се използва сутрин и вечер;

3-процентен йоден разтвор – 1-3 капки се смесват с 300 мл вода и се изпива по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

Още полезни съвети:

Месото не влиза в диетата на д-р Моерман, защото съдържа голямо количество белтъчини, а енергията в резултат на преработката влияе благотворно на растежа и развитието на туморите. Лишавайки себе си от източник на белтъчини, ние лишаваме злокачествените клетки от източник за съществуване.

Купувайте плодовете, зеленчуците, яйцата и млякото от проверени производители. Старайте се да не подлагате на топлинна обработка продуктите.

Можете да изпивате по 3 супени лъжици растително масло, най-добре зехтин, през първата половина на деня.

Изпивайте на ден по 2 сурови жълтъка, при условие че не страдате от заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.

Изяждайте по 2-3 лимона на ден, сокът от тях е пагубен за раковите клетки.

Ограничете употребата на захар, сол и други подправки.

Избягвайте храна, предизвикваща ферментация – белокочанно зеле, бобови продукти, грозде.

Диетата на д-р Моерман предполага хранене 5 пъти на ден, като порциите не са големи.

В Холандия функционира асоциация на името на д-р Моерман. Тя наброява повече от 10 хиляди членове. А самата диета на д-р Моерман се прилага активно сред много болни от целия свят.

/zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене