Църквата „Свети Антоний Велики” в Мелник се подготвя да посрещне десетките миряни които искат да нощуват там

Десетки миряни искат да нощуват в църквата „Свети Антоний Велики” в Мелник. Хората ще останат в светата обител в нощта срещу храмовия празник на 17 януари. Преди две години заради наплива на посетители бе монтиран климатик, поставена бе и печка на твърдо гориво.

Свещеникът – отец Николай, ще осигури топли одеяла и черги, за да не измръзнат богомолците.

„Няма да върнем нито един мирянин, защото тук ги води вярата в светеца – идват от различни краища на България. Всички си тръгват от светата обител с още по-голяма вяра, свети Антоний помага на тези, които вярват искрено”, казва отец Николай.

Повечето миряни ще пристигнат във вторник, ден преди празника, за да присъстват на вечерната служба. После ще останат да спят в храма с надеждата да намерят лек за болките си.

Навръх храмовия празник ще бъде отслужена тържествената света литургия. По традиция на този ден идват и вярващи от съседна Гърция.

Повечето са тук, за да търсят изцеление и опрощение. За нас това е един от най-големите празници, свети Антоний бди над нас. Той е бил лечител, пази ни не само от болести, но и от бесове, тук е единствената църква в България, носеща неговото име, казват мелничани.

Колона в средата на храма е опасана с тежки железни вериги и окови. Прангата през годините се е впивала в крака на стотици психично болни, на буйстващи хора.

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене