Животновъдката от Югозапада си изпати жестоко, съдът я наказа безмилостно

Административният съд в Перник потвърди глоба от 2000 лв., наложена от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград на животновъдката Лиляна Иванова Евлогиева. Глобата е за нарушение на Закона за водите.

На 30 януари 2017 година на обект ферма за отглеждане на крави, изградена в квартал „Бела вода“ на Перник, собственост на Евгениева, е извършена проверка по жалба на Светослава Бурова, постъпила в Басейнова дирекция за изтичане на отпъдъчни води в река Струма. Установено е, че във функциониращия обект се отглеждат 14 крави. Водоснабдяването на фермата се осъществява от водопроводната мрежа на „ВиК“ ООД – Перник. В момента на проверката се ползвала вода за водопой на животните, захранване на мивка в помещението за съхранение на млякото и измиване на фермата. Формираният поток отпадъчни води посредством тръба се зауства непречистен в отводнителна канавка, преминаваща покрай парцела, в който е изграден обектът. В крайна сметка водният поток се излива непречистен в река Струма. Евлогиева не разполагала с необходимото разрешение за ползване на воден обект с цел заустване на отпадъчни в повърхностни води.

Аналогично наказание – глоба от 2000 лева, Басейнова дирекция е наложила и на Борис Иванов, който отглеждал във фермата си 14 крави и 15 овце. Той също заустил отпадни води в отводнителна канавка, която се оттичала в река Струма. Проверката на представител на Басейнова дирекция е извършена също на 30 януари т.г. в квартал „Бела вода“ на Перник. Районният съд е потвърдил и неговата глоба от 2000 лева.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене