Георги Врабчев в „Зодия Професионалист“

Ice Entertainment представя „Зодия Професионалист“

GeorgeVrabchev

 Георги ВрабчевОт много малък вместо хубави дрехи, молех за фотоапарат или камера.

Георги Врабчев е роден в гр. Ракитово. Средното си образование завършва в паралелка по изобразително изкуство в СОУ „Георги Брегов“ – гр. Пазарджик. Висшето си образование завършва в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия – специалност Архитектура през 2000 година, но се отдава на киното и телевизията. Взима участие в създаването на телевизионни реклами, предавания, игрални филми, телевизионни сериалии музикални видеоклипове. Работата му е в сферата на специалните ефекти, компютърната анимация, оператор, режисьор и други. Създава и устройства използвани в киното, които се продават в Европа и Русия. Единственото по-близко до специалността, която е завършил са архитектурните визуализации и анимации, които е създавал през годините.

Защо направи тази промяна в своето развитие?
– Всъщност аз винаги съм мечтал да се занимавам със специални ефекти, режисура, дори исках да бъда актьор. От много малък вместо хубави дрехи, молех за фотоапарат или камера, но това ми желание не бе прието на сериозно. Сигурно се дължи на факта, че отделях голямо внимание на рисуването. В 4-ти клас организираха първата ми самостоятелна изложба в Ракитово, в 10-ти клас вече имах втора самостоятелна изложба в Пазарджик. От друга страна математиката също беше моя слабост. Голямото разнообразие от интереси вероятно се е сторило, като липса на основен такъв и затова родителите ми са решили да сложат ред в мислите ми, като ме насочиха към архитектурата, но както често се случва образованието не винаги определя професионалното ни развитие. 3 пъти кандидатствах, докато ме приемат. В един момент бях решил, че наистина това ще бъде моята професия, но за голям късмет в нашия факултет имаше много добре организиран отдел по компютърни технологии и там прекарах основната част от своето следване. Тогава отдела се ръководеше от Доц. Боян Георгиев, който правеше невъзможното за да осигури на студентите последната дума на техниката и най-модерните софтуерни решения. От там се събуди моят интерес към компютърната графика и анимация. В трети курс вече ходих на лекции и упражнения, само за да завърша специалността, а всяка свободна минутка прекарвах пред компютрите. Останалите преподаватели гледаха с недоверие на тези технологии и дори имаше такива, които не приемаха проекти начертани с помоща на компютър. В трети курс създадох първата си компютърна анимация и това стана първата такава създадена в университета ни. Между другото, още в първи курс направих една стопкадър анимация ,като бонус към курсова задача, заснета с 8 мм. кинокамерка, но с времето изгубих лентата. И така през 2000 година получих дипломата си на Архитект, с което сложих край на своето развитие, като такъв. Колегите ми се впуснаха в дебрите на проектирането, а аз правех визуализации на проектите им. Името ми явно е станало популярно и извън кръговете на проектантите, защото започнаха да ме търсят от рекламни агенции, за да изработвам рекламите им. Година по-късно, вече работех по много телевизионни реклами.

Виждаме те, като част от екипа на игралния филм „Операция Шменти Капели“ и телевизонната му версия – сериала „Шменти Капели Легендата“. Как се запознахте с Влади Въргала?
– С Влади се запознахме през 2002г.. По това време имах студио за специални ефекти и работехме заедно с „Мирамар“, когато започнахме телевизионното предаване „Шаш“ по Канал 1. С времето започнахме да работим по други проекти. Студиото ни започна да получава сравнително големи проекти от България и чужбина, което наложи да разширим екипа си и да се преместим в друг офис. Влади е човек, който изключително много държи на хората около себе си, за това когато започна да работи по филма „Операция Шменти Капели“ , ме потърси, за да подготвим почвата за специалните ефекти. Първоначално сюжета включваше много сюреалистични образи, които трябваше да бъдат плод на 3D анимация, дори заснехме голяма част от тях, но с времето нещата се промениха и филма стана това, което зрителите видяха през 2011 г. Покрай този филм сформирахме нов малък екип, който беше достатъчен за нуждите на филма и сега сме под името “Live Pixels Studio”. 2 години по-късно започнахме работа по сериала и аз отново трябваше да работя по специалните визуални ефекти. Като такъв, работата ми налагаше да присъствам на терена и да следя разположението на цялата снимачна площадка за кадрите изискващи наша намеса на постпродукция. Малко по малко, докато работех с това, поех втората камера и неусетно станах оператор на втора камера на терен. Освен това работата ми по разработването на снимачни устройства беше позната на Влади, а той е отворен за всичко, което раздвижва картината, в следствие на което ми повери кадрите със стедикама, кран и някои други специфични решения, като например кадансовите кадри.
Работата с Влади Въргала е много приятна и не случайно хората ангажирани в продукцията предпочитат да работят по този проект, понякога и срещу по-ниско заплащане от други проекти, само заради атмосферата, която Влади успява да създаде. Всеки има възможност да се изяви и да покаже на какво е способен. Не веднъж той е променял някоя сцена, само за да даде възможност на някого да се изяви. Разбира се това без да пречи на сюжета.

Миналата година ти публикува портрет на Христо Ботев, който стана хит в интернет. Какво те подтикна да го създадеш?
– Познаваме визуално революционерите си от малкото снимков материал ,който е останал от онова време. Знаем също така и портрети направени въз основа на същите тези снимки. Преди време бях впечатлен от портрета на Васил Левски създаден от художника Росен Райчев. Това ме вдъхнови и на 3-ти март 2013 г. Седнах пред компютъра, започнах да събирам информация за Христо Ботев, всякакъв снимков материал, известен и не толкова известен. Търсих статии, описания и всичко, което можех да открия за него. Това беше базата, на която да изработя своята версия на Ботев. Работата ми, беше затруднена от няколко фактора. Познаваме образа му от снимки, които не са особенно качествени и образа му е по-скоро силует, без много детайли, а когато работиш върху фотореалистичен образ, всеки малък детайл трябва да бъде точен. В противен случай разликата променя портрета и имаме друга личност. Това наложи да правя много промени, а дългата работа не ми позволява да бъда съвсем обективен, защото с времето свикваш с образа, който правиш и не виждаш разликата с оригинала. Понякога ми се налагаше да оставям работата по цяла седмица и така да бъда по-обективен. Освен това в 3D графиката, трябва да изработиш обемен образ, който след това да бъде изчислен и да се получи 2D изображение. Това изисква да се направи модела на лицето на Ботев, както е бил без брада и коса, а снимките с които разполагаме не са такива, което налагаше сериозна доза фантазия от моя страна. В крайна сметка малко преди 2-ри Юни реших да публикувам образа на етапа до който бях стигнал и за моя радост той се възприе много добре от публиката. За кратко време се споделяше хиляди пъти, много хора си го сложиха, като профилна снимка. Дори голяма част от моите приятели го сториха, а не знаеха кой е автора на портрета, независимо, че е подписан. Още със създаването на портрета, реших правата за неговото ползване за некомерсиални цели да бъдат предоставени за свободно ползване от всеки желаещ.

Ти си автор и на редица музикални клипове. Как започна да се занимаваш с това?
След, като приключихме работата по „Операция Шменти Капели“, в офиса пристигна песента на Хонн Конг „Шменти Капели“ . Тя моментално стана хит сред екипа и Влади я сложи за финалните надписи. Решихме, че трябва да създадем видеоклип към песента и за 3 дни организирахме снимките, под моя режисура. След време Хонн Конг ми се обади за второ свое парче – „Като Лято“, където пее с Ичиго Чан. Отново организирахме снимките и скоро след това клипа беше готов. Създадох още няколко клипа за него и други изпълнители и групи.

Разбрахме, че имаш много интереси, как намираш време за всички тях?
– Не бих казал, че намирам достатъчно време за всички. Често си мисля, че не е правилно това да се отдавам на толкова много различни интереси, защото по този начин не можеш да бъдеш достатъчно добър в нещо, както ако отдадеш цялата си енергия само на 1 професия. През годините съм се занимавал с 3D анимация и визуализация, конструиране на специализирана техника, режисура, работил съм като оператор, фотограф, монтажист, художник… мисля че пропускам нещо. Най-общо казано, занимавал съм се с всичко, само не и с това, за което съм учил. Ако мога да посъветвам хората, ще им кажа, насочете се към това, което наистина искате да правите и отделете цялата си енергия и време на него.

Какви са твоите бъдещи планове?
– В момента основно се занимавам със специалните ефекти, но смятам да стартирам работата по късометражни филмчета под моя режисура, а след това и към пълнометражен филм. Подготвям всичко необходимо за това, но с времето се научих да не говоря подробно предварително за неща, които не са 100 процента сигурни, защото на няколко пъти ми се е случвало добри проекти да се разпадат, заради нечия алчност, а аз вече нямам сили да се боря с хората. Смятам, че живота е много пъстър и предлага невероятни възможности, стига да се отдадеш на това, което обичаш и да го правиш заедно с хора, на които можеш да разчиташ, защото сам човек нищо не може да постигне.

 

Hristo_Botev

Портрет на Христо Ботев –  Автора: Георги Врабчев
Портретът е създаден с некомерсиална цел.

Страницата е подготвена от “Ice Entertainment”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене