Невиждан досега отлив на студенти за празника регистрират в хотелите в Сандански, едва 500 са резервациите

Отлив на студентите от курортния град Сандански за празника им 8 декември е регистриран тази година. Статистиката е стряскаща – от 3000-4000 студенти, избрали преди години Сандански, тази година едва 500 са резервирали места в хотелите и частните квартири в курорта. Единствено студенти от Софийския университет за трета поредна година заеха 70-80 процента от легловата база в СПА хотел „Свети Никола“. Около 80 процента е пълна и хотелската част на СПА хотел „Медите“ и Апарт хотелския комплекс.

Причините за отлива на студентите от Сандански коментира хотелиерът Петър Димитров: „Собственик съм на семеен хотел, който преди две-три години бе зает на 100 процента от студенти от София и Благоевград. От две години нямам дори и запитване от студенти да празнуват в хотела. Цената на една нощувка е 45 лева, за студентите правя и отстъпки около 40 процента, или 30 лева нощувка плюс вечеря 25 лева. Тази цена е достъпна за всеки студент, не знам на какво се дължи този отлив от Сандански“, заяви П. Димитров.

Управителят на четиризвезден хотел Росен Перинаров коментира: „В разговори с колеги научавам, че базите им не са заети за студентския празник. И даже ще работят на загуба. В тази посока трябва да работи местната власт и хотелиерският бранш и да върнем туристите и младите хора в града ни с промоционални пакети, с иновации и предизвикателства“, каза Р. Перинаров.
Собственик на къща за гости, който е на пъпа на Сандански, е тотално разочарован, че от 10 стаи за студентския празник са резервирани едва 2 от тях. „С тези 60 лева, които ще взема от студентския празник от продадените две стаи, няма да покрия дори разхода за ток, пране на чаршафи и почистване. Равносметката е тревожна“, сподели Никола Стоянов.

Най-сериозен отлив на студенти е регистриран в „Интерхотел Сандански“ , известно е, че преди години хотелът бе резервиран още през месец септември за този празник. Нито един от директорите на хотела не пожела да коментира каква е причината за отлива от някогашната перла.

ЛИДИЯ МАНЕВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене