БУНТ В САНДАНСКИ! Собственици на земи в Малешевско си поискаха имотите в реални граници: 4000 сме ощетените, не ни ли приеме Б. Борисов, излизаме на бдение със свещи на площада

Собственици на земя в Малешевска планина, в землищата на селата Палат, Велюшец, Никудин, Игралище, Раздол, Цапарево и Добри Лаки, излязоха на мирен протест на входа на Сандански с искане за нов закон за земераделянето и връщане на бащините им наследствени имоти в реални граници. Те опънаха плакати с надпис „Искаме си имотите” в пешеходната зона край международния път Е-79. Участниците в протеста излязоха с декларация, че ако до края на годината държавата не се намеси и приеме исканията им, ще започнат ежедневно бдения със свещи на площад „Македония” в Сандански.

„Искаме да се промени законът и да ни възстановят земите в реални граници. За това настояваме в декларацията, която е отправена към председателя на Народното събрание, към Министерството на земеделието и всички институции”, каза един от главните организатори на протеста – Йордан Петков.

„На протеста бе и депутатът от Сандански Атанас Стоянов, чиито корени са от село Никудин. Той даде уверение да ни съдейства за среща с министър-председателя и с председателя на Комисията по земеделие в Народното събрание. Истината е, че не само в Малешевска планина не е възстановена земята, а и в Огражден планина. Земята е била възстановена на нашите родители през 1958 година на 100 процента. Сега домовете, в които са родени прадедедите ни, незнайно как са станали държавна собственост. Дядо ми е ходил гол и бос, за да построи къща, която в момента е в Държавен горски фонд. Сега някои извънземни дойдоха и ни взеха бащината и наследствена земя. Е срещу това протестираме и искаме да се промени законът”, каза Й. Петков.

Той обясни, че 38 процента от земята на собствениците е възстановена, около 371 хиляди декара е собствеността, която е в община Струмяни и която не е възстановена. За село Добри Лаки са върнати само 15 процента от исканата от собствениците земя, в Раздол и Велюшец процентите варират от 20 до 38.

„Родителите и прадедите ни са давали златни грошове, за да купят земята, а сега не им се приемат документите, които притежават. Ако не се изпълнят обещанията ни, а те са да се срещнем с председателя на Правната комисия и председателя на Комисията по земеделие и пред тях да изложим исканията си, ще продължим протестите с бдения”, каза Петков.

Георги Стоянов, кореняк горемлия, каза, че ще настояват за реално възстановяване на земята.

„В Малешевско земята не е възстановена в реални граници. На Бай Серафим са изместили с 5 километра имота и са му издали скица на чуждо място, без да го питат. Настанен е там. Беше ни заявено, че последната реформа в земеразделянето е завършена, но не е, категоричен съм – заяви Г. Стоянов и допълни: Помолих депутата Ат. Стоянов за директна среща с премиера Бойко Борисов. На приемните и на телефона на премиера ни препращат към специалистите. Ние искаме Б. Борисов да ни приеме и да чуе нашите проблеми. Убедени сме, че неговите служители не му казват цялата истина за проблемите със земеразделянето в нашия регион. Искаме директна среща с него, аз съм сигурен, че той не знае какъв е проблемът в Малешевска планина”.

„На протеста дойде и секретарят на община Сандански Георги Жежев, той ни прие, но няма как да ни помогне. Тези, които са избрани от нас, да си свършат работата. Около 4000 души са ощетени от тази реформа в Малешевска планина. Такъв е проблемът и в Огражден планина”, заяви Й. Петков.

/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене