Япония и САЩ не постигнаха споразумение за свободна търговия

Обама

Ръководителите на САЩ и Япония признаха, че не са успели да постигнат споразумение в областта на търговията след срещата си тази сутрин, въпреки че преговаряли денонощно до пристигането на американския президент Барак Обама в Токио.

Двете страни започнаха трудни преговори по амбициозно Транстихоокеанско партньорство – споразумение за свободна търговия, в което влизат общо 12 държави. „Министрите ще продължат преговорите“, заяви японският премиер Шиндзо Абе на съвместна пресконференция с Барак Обама.

Преди това двамата проведоха среща, на която не се разбраха по проблемите, блокиращи достъпа до японския пазар, въпреки че бяха наредили на подчинените си да работят неуморно до последния момент. САЩ се оплакват, че не могат да предлагат достатъчно продукти на японците заради протекционистките мерки.

„Мисля, че е справедливо да се каже, че достъпът до пазара в някои сектори от японската икономика като селското стопанство и автомобилната промишленост остава исторически блокиран в сравнение с достъпа, с който се ползва Япония сред американските потребители“, подчерта Обама. „Тези проблеми са известни на всички и в даден момент трябва да бъдат разрешени. Мисля, че сега е моментът“, допълни той.

„Транстихоокеанското партньорство съответства на политиката на реформи, започната от премиера Абе и случващото се в момента е стратегическо, оформя икономическата среда в региона с най-силен растеж в света, не само тази и другата година, а може би в това и следващото десетилетие“, каза още американският президент.

Вашингтон искаше да приключи преговорите по Транстихоокеанското партньорство до края на 2013 г., но съпротивата на Япония осуети плановете. Една от големите цели на Вашингтон е да накара Токио да направи отстъпки по своите пет „свещени крави“ – захар, ориз, зърно и всички зърнени продукти, говеждо и свинско месо, млечни продукти. Борсата в Токио възприе негативно липсата на споразумение, въпреки че някои инвеститори се надяваха на компромис в последната минута. Индексът Никкей 225 регистрира спад с 0,97% до 14 404.99 пункта.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене