Сериозни сърдечни проблеми и дори летален изход може да причини марихуаната

марихуана

Марихуаната може да причини сериозни сърдечни проблеми и дори летален изход при младежи, сочи изследване на френски учени. То дава повод за размисъл дали наистина марихуаната, която на много места по света се продава легално, е безобидна.

„Хората мислят, че канабисът е безопасен, но има данни, които показват, че крие потенциални сериозни рискове за здравето, за които обществото трябва да бъде информирано. Това казва Емили Жуанжю от Университетската болница в Тулуза, която ръководи изследването, съобщи БГНЕС. Вече съществуват необорими данни, че съществува нарастващ риск от сърдечносъдови усложнения в резултат от пушенето на марихуана особено при младите. Изследването е направено сред 1 979 пушачи на марихуана на възраст около 34 години.

Анализ на данните показва, че 2% от тях /35 души/ имат сериозни сърдечно-съдови оплаквания. Сред тях 20 дори са получили инфаркт. От тях най-младият е едва на 17 и отскоро бил започнал да пуши трева. Девет от тези пациенти са починали. Учените освен това са установили, че случаите със сърдечно-съдови проблеми сред пушачи на марихуана е нараснал три пъти между 2006 и 2010 г. Най-често проблемите със сърцето и кръвоносните съдове възникват при жени, които приемат кантрацептиви и които пушат. Учените са констатирали и тревожна тенденция на инфаркти при млади мъже на възраст между 22 и 26 години, които нямат други рискови фактори освен това, че пушат марихуана.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене