Благоевградският бизнесмен Георги Шимбов е обвинен за документно престъпление

Благоевградският бизнесмен Георги Шимбов е обвинен за документно престъпление – преправяне на разходен касов ордер за извършено плащане от 11 000 лв. на арх. Георги Чонков.

Според прокуратурата бизнесменът е подправил ордера, като дописал цифрата 1 към 1000 лв., която станала 11 000 лв., след което написал ръкописно единадесет хиляди лева. Въпросният частен документ е представен на гражданското дело, което арх. Чонков завел срещу фирма „Кристо-2008 “ООД, където Георги Шимбов е бил съуправител, за парите, които му дължали за изготвяне на архитектурния проект за преустройство на отдадената на концесия градска баня в спа център.

По силата на споразумение  от 28 май 2015 г., което било нотариално заверено, архитектът се съгласил да вземе 22 500 лв. и да се откаже от авторските права. Според договорката парите щели да му бъдат изплатени за половин година на равни вноски всеки месец – 3 пъти по 3000 лв. и 3 пъти по 4500 лв. Първата сума от 3000 лв. трябвало да се плати през юни, но когато отишъл в банята, касиерката му изплатила 1000 лв., тъй като тази сума била вписана в касовия ордер. Архитектът започнал да търси по телефона управителите на фирмата, но тъй като не могъл да се свърже с тях, а трябвало спешно да пътува в чужбина, подписал ордера, че е получил парите, и поискал екземпляр и за себе си. Такъв не му бил предоставен на момента и останала уговорката да го получи, след като се върне от чужбина.

Впоследствие били забавени плащанията на другите месечни вноски, които били по-малки от уговорените. Това наложило през ноември да бъде подписан анекс към договора за спогодба, в който е фиксиран краен срок за изплащането на задължението – 31 март 2016 г. Тъй като срокът не бил спазен заради финансови затруднения на двамата бизнесмени, архитектът се принудил да си потърси парите по съдебен ред. На база на нотариално заверения  анекс РС – Благоевград издал изпълнителен лист и осъдил двамата управители да му платят сумата от 15 446 лв., наред с лихвата и разноските по делото. Изпълнителното дело било спряно след възражение на управителите на „Кристо-2008 “ООД,  които представили документи за изплащане на суми. Сред тях бил и касовият ордер от юни 2015 г., но със сумата от 11 000 лв.

Арх. Чонков оспорил автентичността на документа в рамките на заведеното от него гражданско дело. Съдът назначил графологична експертиза и заключението на вещото лице било, че касовият ордер е преправен чрез дописване на цифрата 1 и буквения текст „единадесет хиляди лв.“, като според него почеркът бил на Шимбов.

В крайна сметка фирмата е осъдена да изплати дължимата сума на арх.Чонков, който пуснал сигнал до Районна прокуратура за подправения касов ордер. Разследването започнало срещу неизвестен извършител, но след като направената графологична експертиза показала, че ръкописният текст е изписан от Шимбов, той е обвинен за подпряване на частен документ. При проведения разпит той е дал обяснения и не се признава за виновен. Показания са взети и от другия управител Христо Ковачки, както и от други свидетели, сред които финансистът Илко Спасов, чиято фирма е водила счетоводството на „Кристо-2008 “ООД.

53-годишният Георги Шимбов е неосъждан, поради което по предложение на наблюдаващия прокурор е освободен от наказателна отговорност и делото ще протече по реда на чл.78а от НК. Първото съдебно заседание бе насрочено за миналата седмица, но бизнесменът не се яви. В залата беше неговият адвокат Красимир Аврамов, който поиска отлагане, тъй като Г. Шимбов не е получил наказателното постановление. Съдия Кристина Панкова отложи делото за друга дата, като по него е призован да даде свидетелски показания бизнесменът и общински съветник Христо Ковачки.

Георги Шимбов е управител на фирма „Диана 7“ООД. През 2014 г. неговият син Никола Шимбов става съдружник с Христо Ковачки в общото бизнес начинание – превръщането на банята в спа център „Монте Кристо“, като придобива част от дяловия капитал в „Кристо-2008“ ООД. През юли тази година бизнес партньорството му с Христо Ковачки приключи, като Шимбов му прехвърля дялове в размер на 2400 лв. През септември продава дела си на стойност 1200 лв. и Стоян Васев, синът на общинския съветник от ВМРО Георги Васев, който като баджанак на Г. Шимбов също се включи в това бизнес предприятие. След като скъса с фамилия Шимбови, Христо Ковачки стана бизнес ортак във фирмата си с полицейската съпруга Десислава Аргирова./pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене