ЛЪЧ НАДЕЖДА! Д-р Калоянов: Ковидната вълна започва да намалява в Пиринско

Кривата на разпространение на Ковид-19 вече не е толкова стръмна и започва да се забелязва лек спад на броя на заразените в Пиринско.

„Забелязва се тенденция на задържане и намаляване на новите случаи. Пикът, в който в Благоевградска област имаше заразна заболевамост от 1000 на 100 000 души на 14-дневна база, вече е преминат. Стигнахме до 911 броя, а вчера вече бе 886 броя, и ако тази тенденция се запази, може да кажем, че има „лъч“ надежда, че четвъртата вълна отслабва”, коментира актуалната ковидна ситуация за „Струма“ директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов. По думите му няма и такъв силен натиск върху болниците.

Макар че ковидните отделения са пълни, дефицит на легла няма. Към вчерашна дата броят заети легла за неусложнени случаи в областта бяха 382, а 32 бяха свободни. На интензивно лечение са 16 пациенти, а свободните легла в реанимация – 5. Най-много са хоспитализираните в МБАЛ – Благоевград – 102-ма пациенти, като в неделя бяха 117, т.е. 15 са изписани. Отделението по реанимация остава пълно – с 12 пациенти в по-тежко състояние.

В болница ПУЛС на лечение в ковидните отделения са 52-ма души, 1 е в реанимация. На второ място е Югозападна болница с 94-ма пациенти с коронавирус, следва МБАЛ – Гоце Делчев – с 86, МБАЛ – Разлог – с 38, в Тубдиспансера са приети за лечение 19 човека.

Под домашна карантина са 3418 лица. Забелязва се промяна в нагласите на хората за ваксиниране, като през последната седмица са правени между 800-900 имунизации дневно в областта, добави д-р Калоянов. Добрата новина е, че на опашките за ваксиниране има чувствително повече млади хора, на около 30-годишна възраст.

Междувременно в РЗИ пристигнаха 35 000 антигенни теста от здравното министерство, които са раздадени на лабораториите, болниците, спешните центрове, социалните домове и на граничния здравен контрол на ГКПП – Кулата.

„Предложихме бързи тестове и на РИК, за да могат да се изследват евентуално членове на СИК, но те не пожелаха, тъй като повечето имали здравни сертификати. По идея на Областния кризисен щаб бе сформиран и екип на РЗИ в деня на изборите, който имаше готовност за превантивно тестване на членове на СИК в зала „Яворов“, но никой не пожела да се възползва от безплатните бързи тестове, може би защото бяха изморени и изнервени”, обясни д-р Калоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене