Явор Колев: МОН да въведе програма за безопасен интернет

Снимка: Pixabay

Основно място на сексуални насилници са игровите платформи

Министерството на образованието и експерти по киберсигурност да подготвят и да бъде въведена в училище програма за безопасен интернет за децата от началния и прогимназиалния етап. За това настоява експертът по киберсигурност Явор Колев, който се включи във Велико Търново в националната кампания „Пази детето в интернет“.

По данни на Европол за миналата година киберпрестъпленията са се увеличили с 300%, включително и срещу деца, а най-разпространеното е сексуалното изнудване на децата, коментира Колевцитиран от БНР.

„Основното място, където се срещат сексуални насилници са игрови платформи, които са насочени към деца на възраст между 7 и 9 години.“, обясни той.

В рамките на кампанията „Пази детето в интернет“ в страната се провеждат срещи и открити уроци с деца и учителите им, на които се дават съвети как да постъпват подрастващите, какъв е профилът на сексуалния интернет насилник.

Важна е ролята и на родителите, които трябва да знаят какво прави детето им в интернет, за да го предпазят, коментира Явор Колев. По думите му проблемът расте с децата и с раждането на детето то влиза в проблема и родителите трябва да са подготвени, защото те са първата преграда.

Колев призова във всички полицейски структури в страната, а не само в ГДБОП да има експерти по киберсигурност.

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене