Опасни ли са пластмасовите бутилки и опаковки за храни?

Как пластмасата влияе на храните и напитките, които са в опаковките и може ли това да е опасно за здравето ни?
Ето за какво трябва да внимаваме:
– От какво е направен даден пластмасов съд е посочено на дъното му. Там е посочена цифра от 1 до 7, разположена в триъгълник.
– Цифрите, за които трябва да внимаваме са 3, 6 и 7.
Пластмасата старее, внимавайте с приборите. Цифрата 3 се открива на пластмасови чаши, продавани в магазин. „Произведени в Китай, а от Китай идват над 60% от пластмасите, които са проблемни“, коментира експерт..
„Много от тях имат директни отровни ефекти върху човешкия организъм. Образуват се различни канцерогенни вещества, които довеждат до ракови заболявания или образуването на антитела, които довеждат до автоимунни заболявания“, коментира токсикологът проф. Николай Александров.
Кофичка кисело мляко с означение на дъното 6 означава, че опаковката е произведена от полистирен. От него се изработват и чаши за кафе, и кутии за храна.
Тази пластмаса не трябва да се нагрява, при висока температура материалът изпуска канцерогенни вещества.
Пластмасата с означение с номер 7 също не бива да се нагрява и в нея не бива да се съхранява храна прекалено дълго време, обясни експерт.
Продават ни кисело мляко не по стандарт заради опаковките
– Като най-безопасни експертите посочват пластмасовите съдове с означени на тях цифри 2, 4 и 5.
Ако се спазват указанията за всеки вид пластмаса, рискът, като преминаване на опасни вещества в храните и напитките, е минимален. Най-висок риск има при нагряването на пластмасата.
– Най-масово се използват съдовете с означение 1 – в тях е опакованата минерална вода. Тези съдове са за еднократна употреба и при многократно ползване може да доведат дори до хормонални проблеми. Тези съдове трудно могат да бъдат измити.

/ВЕСТИ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене