Адрианополският епископ Евлогий: Модерен и безопасен път води Европа и света към Рилския манастир

Светата обител е в културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС. След 1 януари 2018 г. очакваме много делегации, казва игуменът на Рилския манастир

– Епископ Евлогий, пътувайки към манастира, си мислех, че вече идвам тук без онова тягостно усещане и гняв, които доскоро изпитвах от разбития път, който води до светата обител.

– Действително 20-километровата отсечка от град Рила до манастира не беше ремонтирана от около 30 г. и беше в окаяно състояние. Години наред подавахме сигнали до всички институции и най-сетне през миналата година се взеха мерки за рехабилитацията и реконструкцията.

– Доколкото си спомням, само за няколко месеца “Агромах” изпълниха проекта, финансиран по ОП “Региони в растеж”.

– И е важно да подчертаем, че това стана, без да се затваря участъкът изцяло, защото друг път, който да води до Рилския манастир, няма. Споразумяхме се със строителите да не работят в почивните дни, защото тогава е най-голям потокът от поклонници, и те се съобразиха с това наше желание.

Няма как да не призная, че сме доволни от свършеното от фирмата. Сега наистина се пътува по-спокойно и по-безопасно. Освен асфалтовата настилка виждате, че са обрушени скалните откоси и монтирани високоякостни предпазни мрежи срещу падащи камъни. Това е важно, защото пътят е планински. При лоши атмосферни условия и дъждове се образуват свлачища и понякога по половин ден пътят е затворен за движение. В тъмните часове често падналите на шосето камъни не се виждаха и трошаха колите. Страшно неудобство за шофьорите бяха не само огромните дупки, но и липсата на предпазни мантинели и по-неопитните водачи се преобръщаха и падаха в дерето. Сега вече навсякъде има еластични предпазни мантинели, поставени са достатъчно пътни знаци. Нощно време се виждат светлоотразителните табели, които очертават шосето, а това е важно, защото е с много завои и е опасно. С една дума, лошата реклама за България със запуснатия от години път до манастира вече я няма.

– Отдавате голямо значение на този ремонт.

– Така е, защото това е пътят, който води цяла Европа, целия свят към Рилския манастир. Включени сме и в културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС. Очакваме след 1 януари 2018 г. много чужди делегации. И досега всички важни чужди държавни визити у нас или започват, или приключват с посещение на Рилския манастир. Отделно от това едва ли има страна, от която да не са идвали туристи тук. Статистиката показва, че до 2009 г. светата обител е посещавана от около 1 млн. души на година. След това в годините на кризата броят им е паднал до около 700 хил. После постепенно расте, а от миналата и тази година вече има сериозен скок на поклонниците. Не мога да кажа, че най-сериозната причина за това е новият път, но със сигурност и това има значение. Важно е, че чужденците, които идват, няма да се възмущават, че шосето до най-големия и красив наш манастир е в окаяно състояние. А пък и не само заради чужденците, но и заради нашата си безопасност и удобство ремонтът беше належащ.

– Прави впечатление, че освен пътното платно са ремонтирани и кръстовището за с. Падала, 6 големи съоръжения – мостовете над реките Рилска, Пастра и Елешница, има над 10 км нови декоративни стени, още укрепителни и подпорни стени, банкети, облицовани окопи, бордюри.

– И тук трябва да продължа със съвет. И златен път да се направи, не се ли поддържа добре, пак ще е опасен. Всички си казват: Бог да пази! Да, но трябва ние, човеците, преди това да си свършим работата. През зимата шосето трябва да се чисти редовно. Канавките също не трябва да се оставят да се затлачват с шума, камъни, клони. Укрепителните мрежи да се почистват от камъните в тях, защото няма да издържат на тежестта и може да се скъсат. Ако това не се прави регулярно, след време ще се наложи да се дават още повече пари.

– Искахте по-голямо място за паркиране край метох “Орлица”.

– Метохът, който е на около 18 км преди манастира, все повече се посещава от туристи. Срещу него има малко разширение на пътя, но то е колкото да спрат няколко леки коли. Искахме да се направи така, че да могат да спират поне 1-2 автобуса. Не зная защо, но това не залегна в проекта за пътя.

– Имате проблем обаче с друга малка отсечка от манастира до Бачкова чешма.

– Този участък е много тесен и трудно се разминават две леки коли, за автобуси да не говорим. Поставихме този въпрос още докато Росен Плевнелиев беше регионален министър. Той реагира веднага и изпрати проектанти. След това обаче нещата замръзнаха. Оказа се, че има разминаване в заснеманията на терена, има частни земи за отчуждаване и други пречки, които още не са изчистени.

– Не мога да не ви попитам в края на годината как ще се справите с орязаната държавна субсидия, която от близо 600 хил. лв. на година за 2017-а падна до 199 хил.?

– За нас бе изненадващо орязването на държавната субсидия с 2/3. Не получихме мотиви защо се направи това. Все пак Рилският манастир е паметник на културата с национално и световно значение, включен сред обектите под закрилата на ЮНЕСКО. Сега съкращаваме разходите и се опитваме да се справим с манастирски средства.

– Вероятно се мисли, че манастирът има много приходи?

– А защо никой не се замисля колко разходи пък имаме? Започнахме спешен ремонт на старото източно крило, където има конструктивни пукнатини, има пропадане на зидове. Покривите са изгнили. Направили сме хидроизолация на основите, опасали сме обителта с камери, в музея сложихме нова сигнално-охранителна система. Постепенно извършваме реставрация в централния храм и параклисите. На паркингите поставихме осветление. Използваме собствена сметосъбираща машина. Имаме изключително много разходи за поддръжката. Ще кажа само, че на трудов договор към манастира работят 80 души със заплати и осигуровки. Естествено, ако нищо не правим, няма да имаме разходи. Не може обаче да оставим тази изключително ценна сграда на 180 г. и целият комплекс около манастира, метоси и други да се рушат.

CV

Адрианополският епископ Евлогий е роден на 16 юни 1954 г. в София. През 1979 г. завършва Духовната академия и е постриган в монашество в Рилския манастир. От 1980 до 1982 г. специализира в Московската духовна академия, където защитава дисертация.

Бил е протосингел на Сливенската митрополия, зам.-ректор и преподавател в Софийската духовна семинария, игумен на Черепишкия манастир и протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, Видинската митрополия и Софийската митрополия.

От 1990 до 2005 г. е ректор на Пловдивската духовна семинария. На 17 ноември 2005 г. е назначен за игумен на Рилския манастир.

/24 ЧАСА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене