Отец Георги Паликарски от Дупница: Браво на политиците, че направиха неработен Разпети петък, всеки може да мине под плащаницата, само не и жена в цикъл

отец паликарски

Имаме педагози, които минаха курсове на обучение по религия и могат спокойно да преподават вероучение в училищата

По време на Страст­ната седмица не трябва да допускаме никакви грехове, каза архие­рейският намест­ник на Дупнишка околия отец Георги Паликарски в пре­даването „На фо­кус“ по ТВ Запад.

„Постът е нало­жен, за да остане човек сам със себе си, със своята душа. Той трябва всеки момент да отговори за своите грехове, какви­то ги има през своя зе­мен живот. Човек тряб­ва да има въздържание към похотта на очите, похотта на плътта, по­хотта на устата, на ези­ка, защото човек греши и с окото, с мисълта, с ду­шата си, не трябва да осквернява“, обясни отец Паликарски. Според не­го хората търсят Бог ед­ва когато наближава краят им, а като са мла­ди и здрави – друго не ги касае. ‘Той прощава на всеки, който се покае“, ус­покои Паликарски.

„Да се почива на Раз­пети петък, е една доб­ра крачка на политици­те. Човек да остане сам със себе си. Да почисти къщата, да почисти тя­лото си – хижата на на­шите души. Да има вре­ме да мине под плаща­ницата. Не е желателно за жените, които са в ци­къл, да минават пад нея. Дори казва: „И оня, кой­то не е кръстен, може да мине под светата пла­щаница. Въпросът е да му е наречено името“, разясни Георги Пали­карски.

На въпроса какво прави Православната църква, за да съхрани добродетелите у хората, популярният поп отвър­на:

„Църквата се бори всячески. Това е наша­та ежечасна, ежедневна служба към този човек – да го направим христи­янин.

Свещеникът може да работи само в храма, но той не може да отиде в училище. Едно време е имало вероучение. Като тръгнем от вероучение­то от малките дечица и стигнем до големите, когато се е учило в гим­назията. Трябва да се върне вероучението в училище. Имаме подгот­вени кадри, дори имаме и педагози, които в мо­мента работят като пре­подаватели в училища­та, които минаха курсо­ве на обучение по рели­гия и могат спокойно да преподават вероучение в училищата“, съобщи Па­ликарски.

Вестник „Вяра“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене