С вино, ракия и без завист над 105 години се живее

дядо Павле

„Ке работите, ке ручате какво ви се яде и дано да станете на моите години“ – тази благословия раздаваше в понеделник Павел Христов, който чукна 105 г. В читалището в шуменското село Мараш му устроиха празник с торта и шампанско, а бай Павле с бастун достолепно изкачи дузината стъпала до залата.

Допреди 2-3 г. сам си пасял козичките, даже градината гледал, но сега го е ударил на заслужена почивка, смее се синът му Игнат (74 г.)

Боян Миланов, внук на брата на бай Павле, обясни, че държеливият род е наследник на тракийското племе пеони и в този район хората закусвали с ракия. Бай Павле и досега не изневерява на добре приготвения домашен алкохол. На обяд пийва ракийка, а вечер поне 300 грама вино, че да не му е жадно. Не е заклет пушач, а муфтаджия и сега не отказва на цигара, смеят се близките му.

 В ежедневното му меню присъства задължително козе мляко и сирене. На масата има казармен режим и закусва точно в 7,30, обядва в 12 ч, вечерята му е в 18 ч. Местните го хвалят, че от него лоша дума или да повиши тон някому не са чули. „Живял е без злоба и завист“, коментират марашчани и се заричат да следват този пример.

trud.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене