Минималната пенсия вече е 200 лева

Минималната пенсия за стаж и възраст се повишава от 180 на 200 лв. Промяната влиза в сила от 1 октомври.

Ръстът от близо 11 процента ще се отрази върху пенсиите на 824 хиляди души или около 40% от пенсионерите у нас. Това е второто увеличение на минималната пенсия за тази година, след като от 1-ви юли тя се вдигна от 161 на 180 лева. Увеличават се и размерите на инвалидните пенсии.

Освен пенсиите за стаж и възраст, от днес се увеличават и другите видове пенсии, свързани с трудова дейност – пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, поради трудова злополука и наследствените пенсии.

Минималната пенсия за инвалидност поради общо заболяване при намалена работоспособност над 90 процента става 230 лева, от 71 до 90 процента размерът й става 210 лева, а за инвалидност между 50 и 70% става 170 лева.

При трудова злополука или професионална болест минималните размери също са обвързани с процента загубена работоспособност. За най-високия процент минималната пенсия става 250 лева, а за най-ниския процент – 200 лева.

Наследствените пенсии пък се определят като процент от личната пенсия на починалия човек и този процент зависи от броя на наследниците. Минималният размер за всеки от наследниците, считано от 1 октомври, е 150 лева.

РЕДАКТОР: ДЕНИЦА РАЙКОВА

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене