Днес отбелязваме международния ден на възрастните хора

Пенсионерите у нас наброяват 2 милиона и 200 хиляди души

  1 октомври се отбелязва като международен ден на възрастните хора. Първи октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора с решение на Общото събрание на ООН от 14 декември 1990 г. На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото. В България бабите и дядовците наброяват 2 милиона и 200 хиляди души. Във връзка с празника на пенсионерите в страната ще се проведат различни инициативи в пенсионерските клубове.

По повод празника и Националният осигурителен институт (НОИ) организира консултации по пенсионни въпроси, информират от НОИ.

Днес от 11.00 до 13.00 часа в сградата на институцията, намираща се на бул. „Ал. Стамболийски“ 62-64 в София, екипи от експерти ще отговарят на запитвания на граждани относно техните пенсионни и осигурителни права.

В същото време български пенсионери поискаха да бъде изработен закон за възрастните хора. „Най-многобройното и онеправданото съсловие в българското общество – възрастните хора, има нужда от закон, който да защитава правата му, заяви Димитър Кисимов, председател на Асоциацията на пенсионерите в България.

Той посочи, че хората от третата възраст настояват и правото на живот, което включва не само правото на физическо оцеляване, но и възможност възрастните да се ползват от достиженията на съвременното общество, да влезе като компонента от национална доктрина, допълва БТА.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене