Общинските съветници гласуваха „за“ колегата им Р. Калайджиев да прокара минерална вода в хотел „Езерец“, оказа се, че и М. Калъмбов има разрешение

Общинският съветник, бизнесменът Румен Калайджиев, получи картбланш от колегите си в местния парламент на Благоевград да снабди хотела си „Езерец“ с минерална вода, като изгради близо 4 км тръбопровод от Владишкото до другия край на града, където е базата му. 34 съветници подкрепиха на вчерашната сесия на ОбС искането му, нито един не се противопостави, само един се въздържа по време на гласуването, като Р. Калайджиев се оттегли и не гласува, за да не е в конфликт на интереси.

Както „Струма“ писа, инвестиционното намерение на Р. Калайджиев е да обезпечи отоплението на хотела си, както и да ползва минералната вода за спа комплекса си. За това му е нужен дебит от 1,09 л/сек според декларираното искане и местният парламент на сесията вчера даде съгласието си за водоползването за 20 години. Заявено бе и, че от реализацията на частния проект пак може да спечели и общината, която да отведе със същото съоръжение минерална вода с дебит 4 л/сек до плувния басейн, а също и да спести най-големия си разход за отопление.

В дискусията се разбра, че до момента три фирми са с право на ползване на минералната вода на Благоевград, като разрешение за ползване на вода с дебит от 0,5 л/сек от местния парламент имат освен Н. Галчев за Аквапарка, и Хр. Ковачки за банята, а също и М. Калъмбов. Той е получил това разрешение по времето, когато кмет бе К. Паскалев, но все още не се е възползвал от него.

Любопитни факти коментира съветникът-бизнесмен Георги Васев, чийто син доскоро бе съдружник на Хр. Ковачки в стопанисването на комплекс „Монте Кристо“. Като декларира предварително, че от 1 месец никой от семейството му не е в този бизнес и затова не е в конфликт на интереси да гласува и да вземе отношение по темата, Васев разкри, че написаното в официалните документи за дебита на изворите и реалността сериозно се разминават. Той даде пример с рязкото намаляване на дебита към градската баня винаги когато от Аквапарка през зимата врътват кранчето да ползват минерална вода.

В тази връзка бе и питане до кмета от съветника Илко Стоянов, атакуван от притеснени граждани дали ще остане минерална вода за свободно ползване от благоевградчани.

„Да“ беше краткият отговор на градоначалника Атанас Камбитов, който поясни, че ако Васев е прав, то се дължи на загубите по трасето, тъй като водопроводът в района е много стар, от 1969 г. не е подменян основно и навсякъде има течове, които избиват в мазетата на хората и създават сериозни проблеми на живущите в района.

„Ако се изгради резервоар и се направи съвременна инсталация, сам убеден, че можем да удовлетворим и други искания за ползване на минералната вода и пак 50% от находището ще остане за свободно ползване от гражданите, тъй като общият дебит е 13,5 л/сек“, каза кметът.

Подкрепи го и председателят на местния парламент Р. Тасков със забележка, че докато природните богатства изтичат свободно в канализацията, никой не реагира, а когато се появи реална бизнес инициатива за оползотворяването им, се скача срещу нея.

Съветниците дали защото се вслушаха в апела на кмета и ОбС шефа, или предпочетоха да не развалят отношенията си с колегата си Румен Калайджиев, но само с едно изключение всички подкрепиха искането му.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене