След 9 месеца чакане тютюнджиите от Неврокопско започнаха да получават парите за миналогодишната реколта

След 9 месеца чакане тютюнопроизводителите от района на Гоце Делчев могат да си отдъхнат. Част от тях са получили вече парите си за миналогодишната реколта, а останалите предстои да получат преводи в следващите дни. Това съобщи за „Струма“ кметът на сатовчанското село Вълкосел Сюлейман Арунов. Това стана, след като „Булгартабак“ изкупи цесиите на фалиралия гръцки концерн „Лийв табако Михайлидис“ и обеща да изплати дължимите средства на земеделците.

„Има добри новини. От понеделник хората във Вълкосел започнаха да получават преводи – плащания за миналогодишната реколта. Казват, че са получили съобщения на мобилните си телефони за превод. На среща в Сатовча разбрах от кметовете на други села, че и при тях има плащания. Така че повод за притесснения няма“, обясни Арунов.

По думите му проблемите в сектора и забавените плащания са накарали по-голямата част от семействата в селото да намерят друг поминък. Някои се пробвали в строителството, а други избрали чужбина. „От 650 семейства само 200 гледат тютюн. И те намалиха количеството. Това прави само 1/3 от жителите. Другите са по чужбина – Шотландия, Англия, Германия и т.н. Там са сезонни работници. Гледат ягоди, малини и други плодове и зеленчуци. Някои от тях може да се установят там, а другите ги очакваме за Нова година“, сподели кметът на едно от най-големите села в община Сатовча.

Сюлейман Арунов обясни още, че тютюнът е останал единствената земеделска култура, от която може да се изкарват пари, но много трудно. „При нас няма земи, които да се поливат”, заяви той.

Преди няколко дни кметът на друго сатовчанско село – Годешево, Евелина Чолакова обяви, че 30-ината тютюнопроизводители от населеното място също са си получили дължимите пари от миналогодишната реколта.

Фирма „Михайлидис“ дължи над 1 милион лева на земеделци от селата Вълкосел и Дебрен. Очаква се сега средствата да бъдат изплатени до стотинка.

Въпреки трудностите обаче в другия край на Чеча много хора не се отказват от тютюна. Една от тях е Фатме от Крибул. През годините тя е гледала 8-10 декара със семейството си и е разчитала само на тези доходи. Преди няколко години обаче нещата се променят. Цената на килограм тютюн паднала много и тя решила да започне и друга работа. Съпругът й – също. Оставили „жълтото злато“ за между другото. В последните две години тя и съпругът й гледат по четири декара тютюн, тъй като за повече не остава време. Преди са се опитвали да гледат и продават краставици, но са категорични, че от това полза няма, защото разходите са много големи и често надвишават дневните приходи.

„Давали сме по 500 лева за семена. Отделно от това всеки ден плащахме гориво за колата, за да идем да ги берем. И накрая миналата година ни даваха цена от 0,40-0,50 лева на килограм. Няма смисъл и с това да се занимаваме“, обясни Фатме.

И тя е на мнение, че тютюнопроизводството в частност и земеделието като цяло западат. Затова е нужно управляващите да осъществяват контрол върху фирмите, изкупвачи на стоката, и да гарантират нормални цени за продукцията на хората, категорична е земеделката.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене