Connect with us

Култура

Стотици миряни се докоснаха до пояса на Пресвета Богородица в Мелник

Published

on

Стотици миряни се докоснаха до пояса на Пресвета Богородица в Мелник.

Грачето отбеляза в четвъртък празника „Полагане на Честния пояс на Св. Богородица” край обновената главна църква на прочутия средновековен и възрожденски мелнишки манастир „Св. Богородица Спилеотиса”. Той днес е в руини, а е построен в началото на XIII век от най-забележителния владетел на града – деспот Алексий Слав от царската династия на Асеневци.

Стотици миряни присъстваха на тържествената света литургия сутринта, която оглавиха Неврокопският митрополит Серафим и владиката Натанаил от Гърция, а в нея участваха много свещеници от региона. По-късно всички божи служители отслужиха и водосвет.

“На самия празник дойдоха стотици миряни. Доведе ги вярата в божията сила и в силата на света Зона”, каза отец Николай, който служи в Мелник. Той разкри, че на почти всички присъстващи са раздадени уникални реликви – парченца от пояса на Пресвета Богородица. В тях има специална молитва, която е за здраве на всеки и за зачеване на жените. Основният ктитор на светата обител, която отвори врати миналата година за храмовия си празник – Любомир Живанкин, преди дни се върнал от Ватопедския манастир в Света гора с ценните реликви. Той ги донесъл с благословията на игумена на манастира. В Атон бе осветена и иконата на света Богородица. Тя вече краси храма над Мелник.

коментара

Култура

УЧЕНИЦИ И ТЕХНИЯ УЧИТЕЛ ОТ СУ ”СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”, САТОВЧА С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСИ „КУБА – ДАЛЕЧНА И БЛИЗКА 2020“ И „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА 2020“

Published

on

Днес, 23.10.2020 г., учениците Нери Арнаудова и Кристиян Джилджов от 10-б клас, получиха дългоочакваните Национални награди за участието им в конкурсите „Куба – далечна и близка 2020“ и Зелена планета 2020“.

Техен наставник бе класният им ръководител – г-жа Райка Славчева.

Конкурсите имаха за цел да стимулират интересите на учениците и да развият креативното им мислене.

Благодарим на Фондация „Устойчиво развитие за България”, Националния дворец на децата, Представителството на Россътрудничество в България, Посолството на Република Куба в Република България и Министерството на образованието и науката.

коментара

Continue Reading

Култура

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ!!! Ученик от ПМГ “Яне Сандански” стана втори в света

Published

on

Това е Иван Попов, който и тази година се нареди в челната тройка на планетата

Иван се справи блестящо и завоюва СРЕБЪРЕН МЕДАЛ на най-престижното ученическо състезание по астрономия и астрофизика в света – Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Олимпиадата се проведе онлайн в три дни – теоретичен, практически и наблюдателен, като в нея се включиха над 280 участници от всички краища на света. Това показва значимостта на постигнатото от младежа, който е ученик в гоцеделчевската ПМГ “Яне Сандански”. Ние сме изключително горди с нашето сребърно момче, което в чест на 100-годишнината на своет ни зао училище зарадва с този невероятен успех!

Иване, продължавай все така целеустремено да следваш мечтите си!

Поздравления и за г-жа Карамфилка Патинова, която през цялото време бе неотлъчно до него и успя да му помогне да изяви своя талант по възможно най-добрия начин!

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ