Националния печат

печат

В. „Сега“

Всички са против пенсионната реформа

Вариантите за пенсионна реформа, разработени от консултативния съвет към служебния социален министър Йордан Христосков, не се приемат еднозначно от синдикатите, бизнеса и икономистите. В разработването им участваха представили на синдикалните и работодателските организации, но в личното си качество на експерти. Позицията на техните организации обаче се различават значително и е ясно, че решенията няма да се постигнат без тежки спорове.

ДАНС се развъртя в ДАИ, кметство и болница

Три операции и общо 12 ареста извърши Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) в рамките само на два дни. Всичките са насочени срещу длъжностни лица и са за предполагаеми злоупотреби със служебно положение.
Поредицата от арести започна в сряда, когато агенти задържаха директора и главния счетоводител в психиатричната клиника в Карлуково.

В. „Стандарт“
Политиците: Отворете сметките в Корпоративна

Имената на кредитополучателите от Корпоративна търговска банка трябва да излязат на светло. Около това становище политическите сили у нас постигнаха консенсус вчера. Както „Стандарт“ писа вчера, 82 фирми са източили спестяванията на граждани, вложени в КТБ. Дружествата, повечето от които са кухи – без дейност, без история, а някои само „с една пощенска кутия“, са взели 64% от всички раздадени от банката кредити. Тези компании са виновни за източването на 3,434 млрд. лв.

Нов търг за “Струма”

Нов търг за изграждането на част от магистрала „Струма“ подготвя пътната агенция, научи в. „Стандарт“. Провеждането на конкурс за избор на нов строител на трасето между Сандански и Кулата може да се наложи заради забавянето на работата от гръцката компания „Актор“. До петък фирмата има шанс да подпише анекс към контракта, с който да удължи срока за изпълнение до средата на 2015 г. Ако това се случи, до края на годината изпълнителите трябва да приключат с едното платно от пътен възел Петрич до Кулата, за да се отпуши тежкотоварният трафик.

2 партии в кабинета, още 3 го подкрепят

Кабинет от две партии с парламентарната подкрепа на още три – за такова споразумение се готвят хората на Бойко Борисов, научи „Стандарт“. Борисов ще е премиер в кабинет на ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепен в парламента от Патриотичния фронт. Това стана ясно след близо четиричасовата среща между Генерала и шефовете на НФСБ и ВМРО  Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. В консултациите участва и преговорният екип на ГЕРБ – Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова.

В. „Монитор“
Грипните ваксини да са безплатни и задължителни

Грипните ваксини да станат безплатни за сметка на здравната каса, но да са задължителни за големи групи от хора. Те да се осигуряват за малките деца, възрастните хора, пациентите с хронични заболявания, както и за страдащите от рак. За това ще настоява Националната пациентска организация (НПО) пред бъдещия здравен министър, съобщи за „Монитор” нейният председател д-р Станимир Хасърджиев. Предложението на НПО е залегнало в проектоплана за ограничаване на острите респираторни заболявания и грипа, което заедно с тези за хепатита, астмата и онкологичните заболявания, както и диабетният регистър отлежават в чекмеджетата вече на трети министър, подчерта д-р Хасърджиев.

Стажант анестезиолог уличен за смъртта на Гери

Стажант анестезиолог взел поредица от грешни решения, което е попречило да бъде спасен животът на 4-годишната Гергана Илиева. Това става ясно от заключенията на тройната съдебномедицинска експертиза, представена в СГС вчера. Оперираното след усложнения от вадене на сливици дете в болница „Царица Йоанна” (бивш ИСУЛ) е починало от кръвозагуба, сочи още експертизата, изготвена от лекари в клиниката по детска анестезиология в „Пирогов”.

Закопчаха общинар и ексченге за купуване на гласове

Общинският съветник от РЗС в Свиленград Васко Василев и още двама души бяха арестувани за купуване на гласове на изборите на 5 октомври. Компания му правят бившият граничен полицай Иван Иванов-Красивия и хасковлията Красимир Мочуков.

В използвана от тримата кола, собственост на Мочуков са открити списъци със стотици имена и 50 000 лв., предназначени за разплащане с продалите вота си. Преди изборите Красивия, заедно със свиленградчанина Ицо Пальонов са се афиширали като хората на ББЦ в Хасковско.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене