17-годишната Йета от Албания пристига в Мечия парк над Белица

В разгара на отпускарския сезон расте броят на посетителите в мечия парк над Белица.

Служителите в Центъра за реадаптаця на танцуващи мечки признават през уикендите средно по 400 туристи се любуват на четириногите обитатели.

„Все повече са и чужденците – най-вече англичани и израелци. Голяма част от тях имат апартаменти в курортите Банско и Разлог. Жегите не спират наплива при нас“, заяви Васил Мадолев, ръководител на екипа в парка.

Заради горещините са направени два нови басейна за мецаните, за които този сезон има и специално лятно меню от зеленчуци, плодове и сладоледи.

Заявки за посещение на мечия парк валят от цяла България. Обаждат се хора от Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Велико Търново, София.

Те стигат без проблем до Информационния център в парка, защото прди време бе ремонтиран пътят. Завоите се разшириха, за да минават и автобуси с туристи. „За разхладата на гостите също сме се погрижили, в барчето могат да се освежат с напитка и да отдъхнат. Центърът за реадаптация на танцуващи мечки в момента е с работно време от 10,00 до 18,00 часа. Причина за наплива на посетители е и ремонтираният 11-километров път от града до мечия парк. Направен е и паркинг за 40 леки автомобила“, каза още Васил Мадолев.

В момента обитателите на парка са 25, но след десетина дни те ще са с един повече. Специален екип на Фондация „Четири лапи” заминава на 7 август за Албания спасяването на 17-годишната танцуваща мечка Йета.

Преди три месеца двегодишният мечок Рику също бе взет от Албания и стана част от мечия парк над Белица. Той бе намерен в селски двор в планинската област Скрапар в южната част на страната през ноември миналата година. Преместването му обаче бе извършено доста по-късно заради трудностите при оформяне на документите за международен транспорт.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене