Земеделец с фирмен капитал от 3 лв. вдига птицекланица и пчеларник за 6000 кошера в Дебрен

Един от най-крупните в района земеделски производители – Мустафа Ислямов от сатовчанското с. Слащен, обяви второ за годината намерение за крупна инвестиция, свързана с производство на селскостопански продукти.

След като преди няколко месеца започна строителството на птицекланница върху 13 дка в с. Дебрен, купени миналата година специално за целта срещу 3200 лв., сега собственикът на „Флора 2 Лайф“ ООД ще вдига на същия терен стопанска сграда за добив и съхранение на мед и пчелни продукти и за складиране на машини, съоръжения и земеделска техника, необходими за събиране на меда.

От Областна дирекция „Земеделие” в Благоевград вече дадоха становище за строителство в земеделските земи без промяна на предназначението им. В имота ще има ток от дизелов генератор, но няма да има вода.

Инвестицията на Ислямов е доста сериозна, като се има предвид, че в сградата той ще разположи 2 автоматизирани линии за вадене на мед, радиална центрофуга с автоматично управление, маса за разпечатване, 2 разпечатващи устройства с парен нож, восъкотопилка за 100 рамки, сепаратор и сушилня за прашец, тестосмесител, радиална центрофуга, 15 матуратора, 15 стойки за матуратор, помпа за мед и рефрактометър 1 бр. За това пълно оборудване на инвеститора ще са му необходими стотици хиляди левове, защото към него той е решил да добави и селскостопанска техника, с която ще премества пчелните кошери до площи за по-добра паша: колесен трактор, челен товарач, ремарке и др. Идеята на Ислямов е да разположи в местността Чучурите от 2180 до 6000 пчелни кошера.

Фирмата на Мустафа Ислямов е сравнително нова – основана е през 2012 г. в Гоце Делчев от 3-ма съдружници – той, Маджед Абдел-Хади Хасун и Амер Хамад Агаб, с общ уставен капитал от 100 лв. Делът на самия Ислямов е 3 лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене