Предлагат въвеждане на 10-годишна давност за дългове до 150 000 лв.

Въвеждане на 10-годишна абсолютна давност за дългове само до 150 000 лв. предлагат „Обединени патриоти” с проект за изцяло нов Закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица, съобщава „Монитор”. Искрен Веселинов от коалицията обясни, че текстовете доразвиват приетите вече на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите, с които се разписва погасяването на борчовете за същия период.

В случая обаче се фиксира таван, който според „Обединени патриоти” ще обхване средно статистическия българин, който тегли масово заеми за нов апартамент, а ще изключи кредитните милионери. С новия закон се предлага още от кръга лица с опция за погасяване на дългове да се изключат тези, които са ги натрупали по престъпен начин или става въпрос за борчове към хазната и наложени глоби. Разписва се и изискване за постоянен доход през три от последните пет години преди започване на производство по погасяване.

Мотивът за това бил да се пресекат евентуални злоупотреби с прехвърляне на дългове на клошари например. Все още „Обединени патриоти” не са потърсили подкрепата на ГЕРБ за своя проект, като разговорите предстоели.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене