Честито Арифе, братя и сестри мюсюлмани!

Мюсюлманите в България честват деня Арифе – подготовка за утрешния  Курбан байрам.

Районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди призова за  празника вярващите, които имат възможност, да помогнат на бедните:

„Нека тези от нас, които имат възможност, да раздадат на тези, които нямат такава възможност, и да направим Байрама да бъде празник на всички нуждаещи се без оглед на тяхната религия“, каза Басри Еминефенди.

На Арифе срещу Рамазан байрам се раздават предимно тестени изделия и сладки неща – мекици, катми, халва, локум – „да се намира на тези, които са на оня свят“.  На Арифе срещу Курбан байрам се коли курбан за наскоро починал член на семейството или рода. Месото от този курбан задължително се раздава.

За мюсюлманите днешният ден – на Арафат, е отреден за опрощаване на греховете. Отбелязва се през деветия ден на 12-ия месец от ислямския лунен календар, който всяка година е на различна дата.

Вярващите правят поклонение на планината Арафат – невисок хълм на 15 км от гр. Мека в Саудитска Арабия, където изписват имената си на колона. Вековната традиция е един от петте стълба на исляма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене