400 студенти от ЮЗУ преминаха електронно обучение

ЮЗУ студенти

Това стана ясно на днешната среща в ЮЗУ „Неофит Рилски”, на която бяха отчетени извършените до момента дейности по проект Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на Югозападен университет „Неофит Рилски“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

400 студенти са преминали обучение чрез въведения в действие лицензиран специален софтуер Blackboard. На разположение на студентите е и електронно хранилище, което те могат да ползват за обучението си. В рамките на проекта са закупени лицензирани готови електронни курсове, които ще могат да се ползват и след това от преподавателите в ЮЗУ „Неофит Рилски”

До момента са обучени 45 преподаватели и 15 експерти-преподаватели.

Все още се разработват електронни курсове и модули от 15 експерти-преподаватели, които ще бъдат в полза на студентите, които ще се обучават електронно.

Ръководител на проекта е доц. Д-р Траян Покочев и според него електронната система на обучение предлага много повече възможности.

„До момента обучение са преминали 400 студенти, но надеждата ни е, че ще достигнем 1000“,каза доц. д-р Попкочев.

„Най- важното е да включим студентите в електронни форми на обучение“, допълни Попкочев.

Проведено е обучение и изпитване на студенти от няколко факултета въз основа на разработвани от преподаватели собствени лекционни и изпитни материали сред които са: Линейна алгебра и аналитична геометрия при проф. д-р Илия Гюдженов и гл. ас. Маряна Кацарска, Количествени методи в туризма при доц. д-р Иван Тренчев, Социална педагогика и социална работа при доц. д-р Траян Попкочев и гл. ас. Юлияна Ковачка.

„За един ден успях да изпитам 3 групи. Първокурсниците малко се изплашиха, но според второкурсниците, които изпитах това е по-добрия начин за изпитване“, каза доц. Д-р Траян Попкочев.

Днес бяха връчени и сертификатите на обучените преподаватели. Сред тях бяха доц.д-р Димитрина Стефанова, доц. д-р Славянка Ангелова, д-р Илия Гюдженов, гл. ас. Маряна Кацарска.

До момента закупените лицензирани готови електронни курсове са:

Информатика и компютърни науки; Въведение в програмен език C++;

Икономика: Коландер, Д. Микроикономика;

Маркетинг и мениджмънт; Бейтмън, Мениджмънт;

Анатомия; Саладин, Анатомия и физиология;

Психология: Фелдман, Психология;

Музикално изкуство; Чарлтън, Музика;

Екология: Молес, Екология;

Филология: Меймън, Английски;

Философия: Босс, Критично мислене;

Социология: Шафер, Социология;

За лицензираните готови електронни курсове преподавателите се изструктират за ползването им. Всеки учебен курс може да се ползва от 4 преподаватели с кодове за достъп до тяхното съдържание. Един електронен учебник може да бъде използват от 130 студенти.

Общата стойност на проекта е 611 789,59 лева.

Blackboard е електронна система, която се използва от 70% от университетите в САЩ използват, 80% от университетите в UK и почти 100% от университетите в Холандия използват. И ЮЗУ „Неофит Рилски” вече е сред университетите използващи Blackboard.

www.agencia.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене