Ексклузивно! Георги Темелков пред toppresa.com: Още няма резултат от протеста срещу високата цена на горивата – това е трагично!

Симеон ВАЛЕНТИНОВ
Необяснимо за жителите на града е защо цената на газта за автомобили в Гоце Делчев е например с 20 стотинки повече от Благоевград. С пет стотинки по-скъпо се зарежда на гоцеделчевските бензиностанции с дизел и бензин.
Георги Темелков: – Подозренията са такива, че имат някаква предварителна договорка за цените да бъдат в по-голяма надценка от съседни на нас общини, а именно Благоевград, Сандански, Петрич. Цените там са значително по-ниски отколкото в Гоце Делчев. Мои приятели, които живеят в Петрич и Сандански ми казаха, че значителна разлика в цената на горивото в съседна Македония. Повечето от тях отиват и си зареждат с гориво колите там. Разликата към днешна дата – дизел в Македония е 1,55лв. Към настоящия момент, никой не се е опитал да се свърже с нас. Това ни дава още повече мотив да задаваме нашите въпроси, защо това се случва и на какво основание“.
Скъпите цени на горивата са стар проблем в Гоце Делчев. Протестът се организира за трети път в града.
„Към настоящия момент няма никакъв резултат, което е доста трагично. Района на Гоце Делчев е изключително голям – над 80 000 жители. Всеки ден те зареждат гориво и плащат по-скъпо. Много хора се опитват да омаловажат тази разлика от 5 стотинки в цената, но пък при газта разликата достига до 20ст. Това е фрапантна разлика. Не вярвам аз веригите, които продават в Петрич, Сандански, Благоевград да продават на загуба. Същите вериги продават и в Гоце Делчев, само че на друга цена. Лично мое мнение е, че има картел, има такава договорка, но това не може да се докаже и за това всеки мълчи“.
От комисията за защита на конкуренцията обявиха, че за защита на пазара на горивата у нас няма картел, а само търговски обмен на информация за цените. Коментар на наш читател в интернет гласи: Това, ако не е виц, си е чиста подигравка с народа. Чисто информативно що е картел: „Картелът е споразумение и/или съгласувана практика между две или повече предприятия – конкуренти на съответния пазар, насочени към ограничаване на конкуренцията чрез определяне на цени или ценови условия за покупка или продажба“, т.е. за КЗК „търговския обмен на информация за цените не е „съгласуване на цени или ценови условия за покупка или продажба“.
Десетки водачи на автомобили, както и бизнесмени, протестираха срещу високите цени на горивата в Гоце Делчев. Направиха и подписка, която ще изпратят на премиера Бойко Борисов, на омбудсмана Мая Манолова, както и на КЗК.
„Мислим, че чрез нашите депутати, които са от Гоце Делчев, да внесем това искане да бъде разгледано и в Народното събрание. Подписката в момента, мисля че има над 200 подписани човека. Жалбите са готови. Остава само да ги окомплектоваме“, завърши Темелков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене