Банскалийката Росица Коцева отвори заведението си на пук на забраната

Столичното заведение, което излезе с категорична позиция, че ще работи, въпреки мерките – не затвори вратите си днес.

До обяд има около 10 клиента, а в момента двама служители са дошли, за да подкрепят Росица Коцева – собственик на Брик Кафе София.

„Не работи само барът. Служители дойдоха да ме подкрепят и казаха, че ще си платят глобата“, каза Росица пред Kmeta.bg.

„Какво повече може да се случи, освен да ни вземат къщата? Така или иначе от банката искат да я вземат, а правителството не им е наредило да отложат заема“, посочва тя.

По думите ѝ до сега не са имали никакви проверки. Няма и да дойдат, смята Коцева. „Правителството ще ни игнорира както прави с бизнеса последните 12 месеца. Ще покажат пренебрежението си и нашата незначителност“, заяви собственикът на заведението.

„Какво като ме глобят? Дали НАП или банката ще ми вземе къщата – има ли значение? Да се наредят на опашката с всички такси, данъци и глоби“, призова тя.

Човек умира само веднъж, каза Росица.

Тя уточни, че хората идват при нея, за да изкажат подкрепа, други плюят, трети смятат, че „трябва да умрем, защото сме паразитите на обществото. Всеки е със собственото си мнение. Очакваме един нормален ден“, заключи управителят на Брик Кафе.

Освен в София, тя стопанисва и заведение в Банско, откъдето е родом.

Преди дни, Коцева обяви, че

ако бъде решено да бъдат затворени ресторантите, тя ще продължи да работи.

Не членува в нито една асоциация, не получава никаква финансова подкрепа и не е плащала никакви заплати от близо 2 месеца. В момента хората, които работят в ресторанта се издържат от заемите й и работят на добра воля.

Правителството реши да удължи мярката, в която работещите във временно затворените дейности ще получават компенсация в размер на 75 на сто от осигурителния си доход. Запазват се обаче и условията и реда за кандидатстване. Така бизнесът на Росица няма да се възползва нито от тази мярка, нито от предходните.

“Имахме 25 служители преди януари 2019 г. Трябваше да реша кой да бъде освободен, гледала съм кой има майка, кой има странични доходи, кой няма деца. Общо взето трябва да решаваме съдбите на хората, което те не са заслужили“, коментира Росица Коцева

По време на локдаун, ако един обект работи, служителите му подлежат на наказателна отговорност.

“И какво ще вземат на служителите? Те всичко са изгубили, абсолютно на нито един служител не му е по-зле, отколкото в момента. Какво ще изгубят? Заплатата, която не са получавали и вече се бави един месец. Те работят три пъти повече за една трета от заплащането. В затвора поне няма да плащам ток“, каза още тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене