Ексклузивно! Кметът на Мосомище проговори за липсата на вода на Топлицата

Един от прохладните басейни с извор на минерална вода край Гоцеделчевското село Мосомище, където хората от селото и региона се спасяват от силните горещини, пресъхна напълно. А вторият е маловоден и водата, която не се оттича, плесенявсва.
Кметът на Мосомище, Тодор Либяховски, коментира, че пресъхването на минералния извор край местността Топлицата не става за първи път.
„Това са неща, които периодично се случват. Жителите на Мосомище го знаят това нещо. Да се надяваме, че за догодина ще има вода. Може и сега лятото да дойде. Това никой не може да го предвиди. Различни версии са за това да намалеят водите. Тъй като са карстови подземни извори, някой хора твърдят, че подобно на ръкави, някъде се отбива водата. Други го свързват със снеговете по планината. Със сигурност никой не може да каже точното твърдение“
Басейните на Топплицата, където през лятото идват на плаж стотици хора, се ползват и през останалите сезони. Предпочитани са заради лечебните свойства, както и заради липсата на такса за вход.
„Това ще се отрази зле не само на Мосомище, а и на цялото околие“, допълни Либяховски.
Според съществуващо предание, което по-старите хора разказват на внуци и правнуци, топлата вода постепенно изстива и когато стане съвсем студена, реката ще пресъхне.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене