Тютюнджиите пак излъгани, задават се нови протести в Неврокопско

Търпението на стотици тютюнопроизводители от Неврокопския край се изчерпва. Стопаните чакат вече 5 месеца гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис” да им плати тютюна от миналогодишната реколта, съобщава Kmeta.bg.

На хората им писна от празните обещания и все нови и нови срокове за изплащане на задълженията от гръцкото дружество. За последно от фирмата гарантираха, че до края на месец май ще платят дълговете си към тютюнджиите до стотинка.

„Заминах в понеделник за София, за да водя разговори с шефовете на гръцкото дружество. Целта е да спазят срока и да изпълнят дадената дума. Но се оказа, че те са в чужбина. Уверенията им са, че ще се приберат и ще имаме среща в сряда или четвъртък. Дано се разплатят с хората, в противен случай се очакват протести”, заяви вчера Арбен Мименов, кмет на община Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн. Кметове на селища в Неврокопско са категорични, че стопаните стягат бунтове, те са готови да палят тютюн и да блокират пътищата в региона.

„Някои се заканват, че ще стигнат до жълтите павета в София, както и до Сандански, където е централата на въпросната гръцка фирма. Нейни представители идваха до месец март, за да успокояват земеделците, но сега ги няма никаква, нямаме никаква връзка с тях”, каза кметът на сатовчанското село Вълкосел – Сюлейман Арунов. Само в това селище гръцката фирма дължи пари на 180 тютюнопроизводители за 150 тона тютюн, а дължимата сума е почти един милион лева.

В десетки села има жители, които си чакат дължимото. В някои населени места над 80% от тютюнопроизводителите са без пари и живеят на вересия месеци наред, разчитат на помощ от свои близки. „Положението е нетърпимо. Готвим протести. Не ни ли платят гърците, се вдигаме на бунт”, категорични са тютюнджиите. Миналата година гърците също скъсаха нервите на производителите на тютюн в региона. Тогава на стотици стопани бяха платени дължимите суми чак 8 месеца след вземането на продукцията/Kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене