„Диапрел“-ът за диабетици в Петрич изчезна от аптеките, понеже гърците го купували за полова мощ

Венко СТЕФАНОВ

В петричките аптеки няма лекарството диапрел, полско и френско производство, кое­то е жизнено необходимо за страдащите от диабет. Това сигнализираха наши редов­ни читатели, обезпокоени от възникналия проблем, каса­ещ здравето им. Причината, която негласно е огласена за спрените поръчки, е че гър­ците в напреднала възраст го изкупували, за да повишават половата си мощ. „Повече от половин година нямаме до­ставени количества от опа­ковките от по 50 и 100 мг от лекарството диапрел“, казаха от обслужващият персонал на една от аптеките в града в кв. „Поляните“, която се нами­ра в сградата на питейно де­нонощно заведение.

Такова е положението и в останалите аптеки. Според аптекарите, отдавна фирмите, които се грижат за снабдяването му, не са го доставяли в аптеч­ната мрежа в Петрич. Те не могат да кажат със сигурност дали въобще ще бъде отново пуснат в мрежата от аптеки в Петрич за продажба. Първо изчезнали опаковките от диа­прел, които са били произве­дени във Франция.

След това изчезнали и количествата му, производство в Полша, макар и направено по ли­ценз на френската фармацевтична компания. Петричани, които са с предписание ежедневно да приемат от лекарството са се видели в чудо от липсата му. Те веднага са потърсили съветите на личния си лекар, за пренасочване на лечение­то с друг, толкова ефективен за здравето им медикамент. За щастие, се оказа, че има заместител на диапрела, и то българско производство, което идеално компенсира набавянето на необходимите количества инсулин за орга­низма на болните от диабет в Петрич.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене