ОЖИВЛЕНИЕ НА ПАЗАРА В ПЕТРИЧ!

Рязък спад на цените изви дълги опашки

Рязък спад в цените на сезонните плодове изеленчуци бе отбелязан вчера на кооперативния пазар в Петрич. Стартиралите с цена 17 лв. за кг череши местно производство вече се продават по 2 лв. за кг, а ягодите по 3 лв.

Производителката на ранни плодове Василка Николова от Петрич сподели: „Черешите и ягодите са ми най-ранните. Цената, която съм определила, е такава, че не покрива разходите по производството им. Но къде да ги държим? Това е плод, който бързо се разваля. Следващите обаче ще са по-хубави и дано и цената да е по-добра. Черешите са от сорта хрущялки, с къси дръжки. Много са хубави!

Ако не се пръскат, не става! А препаратите са скъпи, специално за черешите. Мъжът ми знае колко пъти ги пръска, но най-малко два пъти поне.

Набрала съм четири касетки за деня. Всяка касетка е, да кажем, по десет кг. Значи – 40 кг, по два лева, направо е евтиния. Какво да се прави? Трябва да се работи.

Плодовете ми помагат и на диабетиците. Особено ягодата, която с нищо не е пръскана. Тя е, така да се каже, екологичен плод. Моята лекарка така ми каза и затова от ягодите ядат и моите деца”.

Петричани бяха приятно сюрпризирани и от ниските цени на краставиците и доматите, които продаваше вчера местен производител. Пред микробуса му се изви дълга опашка от клиенти, които грабеха предлаганите за продан краставици и домати на цена по 1 лв.

Имаше и клиенти от съседна Гърция. Това се е превърнало в мания за шопинг туристите, които идват на пазар в Петрич и пълнят колички с евтина стока, особено в този сезон на черешите и ягодите.

ВЕНКО СТЕФАНОВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене