Експерт предупреждава: Опасна зараза превзема Югозапада, плъзва по р. Струма

Разширяване на ареала на инфекциите с опасния кърлежов енцефалит у нас отчитат от Националния център по заразни и паразитни болести. В страната има няколко случая, главно в Северна България, обясни пред „Труд“ директорът на звеното проф. Тодор Кантарджиев.

В същото време случаите на кримска конго хеморагична треска са в Източна и Югозападна България.

„Националният център в последните няколко години доказа разширяване на ареала на инфекциите с кърлежов енцефалит, чиято линия по принцип е от Владивосток до Западна Европа. Доскоро тя минаваше северно от страната ни. Затова много рядко сме имали случаи на кърлежов енцефалит, но сега вече се появяват и у нас. В нашата страна имаме по няколко случая, главно в Северна България“, уточни той.

Едно от обясненията за завземането на нови територии е, че кърлежите, носители на някои вирусни инфекции, се пренасят от прелетните птици. „Те имат два пътя през България. Единият е около Черно море и се казва Виа Понтика, другият е Виа Аристотелис – Дунав, Искър и след това Струма до Средиземно море. Около тези пътища обикновено се наблюдават някои заболявания, които не са характери за нашите географски ширини“, заяви проф. Кантарджиев

Той припомни, че поставянето на ваксина против тетанус при ухапване от кърлеж не предпазва от заразяване с опасни болести. „Заплаха от тетанус при ухапване от кърлеж няма, но повечето възрастни не си правят редовната имунизация за тетанус на всеки 5 години“, посочи специалистът и допълни, че няма нищо опасно при премахване на кръвосмучещ паразит лекарите да правят такава ваксина, за да се спази задължителната имунизация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене