Благоевград посреща едни от най- големите имена в театъра в V юбилейно издание на „Тара-ра-бумбия“

За пета поредна година Благоевград ще се превърне с център на театралното изкуство. Най- очакваният фестивал „Тара-ра-бумбия“ ще се проведе от 11 до 19 май, а имената които предстои да излязат на благоевградска сцена не само впечатляват, но и дават заявка за един триумф на театралното изкуство именно в областния център на Пиринско. Мотото, което носи фестивала тази година е  „От Вишневата градина към надежда за спасение на българския театър“. Подробности за програмата на юбилейното издание на фестивала, бяха представени днес на пресконференция, от заместник- кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова и театралния мениджър на събитието Василка Бумбарова. „Тара-ра-бумбия“- територия за млад театър е единственият фестивал в България, който предоставя сцена на независимите млади театрали. Сред тях имаме голяма популярност и най- доброто от тях винаги се представя на нашия фестивал достъпно за всеки, който иска да ги види. За тях това е изключително важно, защото в днешно време да правиш театър е предизвикателство.Фестивалът става на пет години. За това време извървяхме път, който ни показа правилната посока“, каза зам.-кметът Христина Шопова. Тя изрази радостта си, че повечето представления, които са в програмата на петото издание на „Тара-ра-бумбия“ са с номинация и награди за „Икар“ и „Аскер“.

Общо 17 спектакъла ще може да проследят жителите и гостите на Благоевград от 11 до 19 май. Началото ще бъде поставено от 19.00 часа в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ с „Щрихи към един портрет“ и НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“. Почитателите на  Камен Донев ще могат да го видят в „Лекция 2: За всеобщата просвета“ от 21.00 часа в зала „Яворов“. На 13 май, почитателите на театралното изкуство ще имат възможност да видят театралната премиера за България на „Физика на тъгата“ по романа на Георги Господинов. От 19.00 часа на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ ще излезе словенският театър „Антон Подбеушек“ (АПТ).

„Благодаря на публиката, която бе с нас през тези години. Мисля, че извървяхме първите, най- трудни крачки, амбициозно и „Тара-ра-бумбия“ се нареди като един от първите театрални фестивали, на които идват най- добрите имена от театъра в България“, каза още заместник- кметът Христина Шопова.

Богатата палитра от имена и постановки допълни театралният мениджър Василка Бумбарова. „Основният фокус в програмирането на фестивала са младите в театър, на които наистина Благоевград, е единственото място, на което дава шанс за изява и прави картина на това какво се случва в младия и независим театър“, каза Бумбарова. Те представи млади театри, сред които „Реплика“, Vox Populi  с „Мир Вам“, „Това не е Хамлет“ и още много, които могат да бъдат видени само в Благоевград. Юбилейното издание на „Тара-ра-бумбия“ ще включи още имена като Антон Угринов, Георги Господинов, Александър Морфов, Мариус Куркински и много други изявени театрали. Тази година модул „Памет“ е посветен българския театрален режисьор от 90-те години на 20 век Стоян Камбарев.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене