Димитър Грозданов спечели сребърен медал на силно състезание в Гърция

Кръг от националния шампионат по мотокрос на Гърция се проведе на 22 и 23 април

На трасето в Птолемаида-Кайляри взеха участие и 15 от българските състезатели по мотокрос. Димитър Грозданов от Симитли също се състезава на пясъчното трасе и се представи достойно сред гръцката конкуренция като завърши на второто място. Тази седмица Грозданов го очаква състезание в Белоградчик. Там ще се проведе кръг от традиционния шампионат,  където Митко през миналата година беше шампион.

Това е поредното признание за голямата надежда на българския мотокрос, който получи малко по-рано през годината чисто нов мотор, подарен му от кмета на Симитли Апостол Апостолов и общината.

Именно с моторът е 85 кубика – „КТМ” Димитър Грозданов спечели и сребърния медал.

Димитър Стефанов Грозданов е на 13 години от Симитли. Роден е на 13 април 2003 година. Започва да ходи по мотокрос състезания от 7-годишна възраст заедно с баща си, който имал несбъдната мечта да бъде състезател. Тази негова страст се прехвърлила върху Митко.

Първото му моторче е подарък от баба му – италианско, автоматично, 50 кубика. Когато Митко му се порадвал заявил на баща си: „Тате, искам истински мотор, като по състезанията“. И така много бързо се сдобил с мотор „Кавазаки“, 65 кубика, който бил втора употреба от Англия. Като на шега, през 2012 година започва да кара професионално мотокрос и печели II място на традиционно състезание в с. Самуилово, общ. Петрич.

През 2013 година Митко кара в Републиканския и Източноевропейския шампионат по мотокрос, като показва добри резултати и мотивира родителите си да вярват в него. Така, през същата година си завоюва 5 място в Републиканския и Източноевропейския шампионат в крайното класиране.

През 2014 година, баща му решава да го изненада, като му купува микробус, изрисуван с аерограф, от негов близък приятел с ликовете на Грозданов и с неговия идол, който не е сред нас – Добромир Добрев – Дени.

Успехите не закъсняват. През 2014-та Димитър Грозданов успява да разкрие таланта си и става вицешампион за България и Източна Европа. През 2015 печели балканската титла в клас МХ 65 и става втори в Републиканския шампионат.

Миналата година Димитър Грозданов направи дебют в по-големия 85 сс клас и не пропусна да се “разпише в топ 5”, заемайки 4-та позиция в двата шампионата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене