Предлагат медицинската сестра да стане защитена професия

Надеждите са по този начин да се стопи дефицитът от кадри в системата

Медицинската сестра да стане защитена професия и студентите да получават различни облекчения и бонуси. Такова намерение има здравното министерство, като по този начин се надяват да стопят дефицита от кадри в системата.

Идеята не е напълно нова. За нея се говори вече близо 2 години, но все още не е факт. И в болниците, и в учебните заведения обаче са категорични, че това определено ще помогне да се намали недостигът от кадри.

Хасково например е едно от малкото места, където липсата на медицински сестри и акушерки не се усеща, но причината за това е, че на метри от болницата се намира филиалът на Тракийския университет, който подготвя именно тези кадри.

Сериозен недостиг на медицински сестри у нас

Когато преди 4 години Мария влиза в медицинския колежq тя вече има друга професия, но решава, че иска да я смени и да помага на хората.

„Не съм се водила от заплащането, нито даже от кариерно развитие. Просто искам да помагам на хората. Аз отивам с удоволствие всеки ден на стаж, защото искам да видя пациента как се развива и се надявам, че докторите, които са водещи, могат да разрешат проблема”, казва Мария Димитрова – четвърти курс специалност „Медицинска сестра”.

Според Мария това е професия за тези, които са открили в нея своето призвание. Но допълнителните стимули от обявяването на професията за защитена, като отпадане на таксите за първите години и заплащането за последните, ще накара още хора да поискат да работят това. На същото мнение е и Михаела, която вече стажува като акушерка.

„Тази година за първи път водих раждане и трябва да ви кажа, че това е неописуемо преживяване. Искам да започна работа в нашата болница. От този град съм, тук си уча, познавам хората и това е една наистина много благородна професия”, казва Михаела Тодорова.

Именно заради близостта на Медицинския филиал до лечебното заведение болницата в Хасково е сред малкото в страната, където криза за медицински сестри няма. Към момента там работят над 300 медицински специалисти. Средната заплата е около 2 000 лева.

„Началната заплата на всички специалисти по здравни грижи е 1500 лева. От там насетне в зависимост от отделението, в което работи, нощния труд, допълнителния стаж и разбира се онова, което получават като ДМС от клинични пътеки, общо взето мисля, че сестрите взимат прилични заплати от няколко месеца насам”, казва Славея Славова – главна сестра в МБАЛ – Хасково.

Едно от отделенията с най-високо допълнително заплащане е хирургичното.

Въпреки това голяма част от идващите на стаж не искат да останат. А причината не са парите.

„По-голяма част от тях търсят по-лека работа, т.е. в аптека, детска градина, ясла, даже в последно време избягват да работят и при лични лекари”, обяснява Златина Георгиева, старша сестра в хирургичното отделение на МБАЛ – Хасково.

А малкото желаещи да работят като сестри и акушерки освен заплащането има и друго обяснения – уважението на обществото към професията.

„Когато аз започвах работа, беше проблем да си намерим работа. Професията имаше престиж в обществото. Сега все по-малко са младите хора, които искат да работят като сестри или акушерки”, казва Славея Славова.

Текст: Все пак в университета отчитат положителни тенденции, както при броя на студентите, така и при реализацията им след завършването.

„Те се реализират на 100% в България. През последните години мога да кажа, че нямаме студенти, които проявяват интерес да работят в чужбина”, заяви доц. д-р Таня Паскалева – директор филиал „Хасково” на Тракийския университет.

https://www.vbox7.com/play:85ab01dabf

Димитър Иванов

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене