Без категория

Граничен полицай на съд за ритници срещу заловен с контрабандни цигари бизнесмен

съд благоевград

Контрабандист на цигари съди граничен полицай за лека телесна повреда. 31 – годишният Славейко Марков, син на екскмета на село Зелен дол Стефан Марков, твърди, че когато вече бил с белезници, граничният полицай Стоян Димитров го ритал. След полицейската акция бизнесменът, който има заведение в село Зелен дол пуснал жалба срещу полицая от ГПУ-Благоевград, по коя­то работи Инспекторатът на МВР, и частна тъжба в съда за леката телесна повреда, която била установена от ше­фа на съдебното отделение д-р Камен Аврамов.

За вчера беше насрочено първото заседание по дело­то, на което пристигнаха ко­леги на граничния полицай в знак на морална подкрепа. Ход на делото не беше даден, тъй като адвокатът на частния тъжител е болен и съдия Ми­рослава Йорданова го отло­жи за друга дата. Стоян Ди­митров не пожела да каже ни­що в своя защита. Славейко Марков беше лаконичен, еди­нственото, което каза, е, че „е допуснал грешка, което не дава право да бъде ритан, ко­гато са му поставени белез­ници“. Дали това е било така, е въпрос на доказване в съ­да.

Както „Струма“ писа, 31-го­дишният Славейко Марков и 58-годишният Ганчо Костади­нов бяха задържани при акция на Гранична полиция на 17-и август миналата година край благоевградското село Клису­ра със 164 стека македонски цигари. Прокурор Елица Кал- пачка внесе обвинителен акт и срещу двамата за акцизни­те стоки. Още на първото за­седание Славейко Марков направи пълни самопризна­ния и пое цялата вина за кон­трабандните цигари, които бяха открити в джипа на ба­ща му, и пожела да сключи споразумение с прокуратура­та. Съдия Калина Иванова одо­бри договорената 11-месечна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок на Славей­ко Марков и делото срещу не­го е прекратено, а паричната гаранция от 2000 лв. отмене­на.

Спрямо Ганчо Костадинов процесът продължава при съ­дия Владимир Пензов, като той категорично не се приз­нава за виновен.

Двамата бяха заловени на 17-и август през нощта след проследяване от граничен наряд. С прибори за нощно виждане полицаите наблюда­вали джип „Нисан Терано“, управляван от Славейко Мар­ков, в който пътували Ганчо Костадинов и съпругата му. Тримата се отправили към ви­лата на семейството в село Клисура, а джипа оставили в борова гора. След полунощ от къщата излезли двамата мъ­же, които тръгнали към близ­ка местност. На връщане те носили 2 раници и тръгнали към автомобила. Граничните полицаи излезли от засадата в момента, в който двамата мъже започнали да товарят цигарите в резервоара и ба­гажника на нисана. Ганчо Костадинов успял да избяга и на място бил задържан само Славейко Марков. Впоследс­твие е заловен и Костадинов, а след изтичане на 24-часо- вата полицейска мярка са освободени и двамата срещу парична гаранция от по 2000 лв.

Цигарите без бандерол от марките „Йорк“ и „Трокадеро“ са на стойност над 12 000 лв., като дължимият акциз към държавата е над 6000 лв.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене